Élő lesz a Holt-Tisza

agrarszektor.hu
Mintegy 4 és fél milliárd forintból tisztíthatják meg a Holt-Tiszát Szegeden. A helyiek által 40 éve csak "Dög-Tiszának" nevezett holtágat évtizedeken keresztül szennyezték galvániszappal, fóliasátrak fűtésére használt termálvízzel, állati és emberi hulladékkal - írja az infostart.hu

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Klebelsberg Kunó a 30-as években még strandot nyitott, ma már halak sem maradnak meg a szegedi Holt-Tiszában. Csak a szúnyoglárvák szaporodnak itt, nagy bosszúságot okozva nemcsak a Gyálán és Klebelsberg-telepen élőknek, hanem egész Szegednek.Az ipari és lakossági szennyezésen túl az itt kifejlődő szúnyogok terjesztették a kutyákra veszélyes szívférgességet.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

160 tonna szennyezett iszapot kell kikotorni a holtágból, ahhoz, hogy megszűnjön a bűz, és újra élet költözhessen a vízbe - számolt be a projektről a Hír TV. A 4 és fél milliárd foritnba kerülő rehabilitáció leghamarabb nyáron a víz leengedésével kezdődik meg. Utána kezdik a kotrást (több méter mélyen), végül friss Tisza-vízzel töltik fel a holtágat.

Hasonló cikk a témában. Kattints!

A beruházás részeként nemcsak a szennyezett iszapot kotorják ki az egykor fürdésre is alkalmas holtágból, de összekötik azt az élő Tiszával is. "Ez nemcsak a folyószakasz rehabilitációját jelenti, hanem a partrekonstrukciót, műtárgyaknak, új műtárgyaknak az elhelyezését. A mostani vízszennyező forrás egy fóliaházas, üvegházas ipari terület, annak a szennyvíz-kezelését is meg fogja oldani" - nyilatkozta B. Nagy László, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője. Az üvegházas mezőgazdasági-ipari terület szennyvízkezelését is megoldják.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?