Leáldozóban a régi ipari telepeknek: így hasznosítaná őket egy magyar tájépítész

agrarszektor.hu
Budapest jórészt az ipart vonzó Dunának köszönheti mai lüktető életét. Ha élő szervezethez hasonlítjuk fővárosunkat, akkor kijelenthetjük, hogy egészségének fenntartásában, mi több, jobbításában éppen azok az iparterületek játszhatnak kedvező szerepet, amelyek évtizedekkel ezelőtt akarva-akaratlan károsították megfelelő működését. Adorján Anna várostervező és tájépítész a Szent István Egyetemen megvédett doktori értekezésében arra keresett választ, hogy a Duna menti barnamezős ipari területek rehabilitációja miként segítheti elő a budapesti zöldinfrastruktúra fejlesztését, derült ki az egyetem közleményéből.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A településrendezési tervek készítésével és zöldfelületek tervezésével foglalkozó, a tájépítész oktatásban is részt vevő szakember érdeklődésének középpontjába az alulhasznosított városi területek új életre keltése került. Elsősorban az egykori termelő funkciójú, a városok gazdasági erejét adó és egyben sokszor környezeti terheit is okozó ipari területek átalakulása, átalakítása foglalkoztatja. A szakma egyik időszerű kihívásának tartja azt, hogy hogyan lehet egészséges és élhető városi környezetet teremteni a városokon belül.

A legjelentősebb funkcióváltások a barnamezős területeken, Budapesten a Duna menti zónában figyelhetők meg. A Duna a zöldfelületi rendszer szempontjából is kiemelkedő jelentőségű. Adorján Anna az átalakuló Duna menti területeket kutatja. E területek egyesítik magukban a Belvároshoz közeli és vízparti elhelyezkedést, amellyel a jövőbeli ingatlanfejlesztések fő célpontjává válhatnak.

A téma időszerű, hiszen 2019-ben jogszabályban is rögzítésre került, hogy a települések kötelesek a barnamezős területeiket lehatárolni, a településfejlesztési szakmai anyagaikban kidolgozni, meghatározni e területek fejlesztési és újrahasznosítási lehetőségeit. Budapest Városfejlesztési Koncepciója célul tűzte ki, hogy legalább a felére kell csökkenteni a nehezen megközelíthető Duna‐partok hosszát és létre kell jönnie egy rekreációs és ökológiai szolgáltatást nyújtó gyalogos-kerékpáros zöldinfrastruktúra tengelynek.

Adorján Anna munkája szerint a Duna menti volt ipari területek revitalizációjával rendkívül értékes zöldinfrastruktúra alakítható ki a város kondicionálásában és átszellőzésében is fontos szerepet játszó észak-déli tengely mentén, miközben e területek zöldfelületi értékeiket megőrizve megújulnak. A kutatás során az Északi Nagyfelszíni Vízműtelepet, a Népszigetet, az Óbudai Gázgyárat, az Óbudai sziget - a Hajógyár területét, a Csepel-öblöt, a Csepel-Műveket, a Furnér Műveket és a Háros-sziget - Hunyadi laktanyát érintő térségét vizsgálta. Ezek megújítása szükséges a Duna-part mentén tervezett lineáris zöldinfrastruktúra elem megteremtéséhez. Kontrollként a főváros átmeneti zónájában a pesti és budai oldalon, valamint a Csepel-szigeten fekvő, legalább tervi szinten funkciót váltott területeket vette figyelembe. Ezek közül megítélése szerint a Graphisoft park lehet útmutató a jövőbeli fejlesztésekhez.

A rekreációs területek esetében fontos gondoskodni széles körű használhatóságukról. A Nagyfelszíni Vízmű, a Népszigeti volt Darugyár (és a környező területek), valamint a Háros-szigeti Hunyadi laktanya és a Furnér művek területén kijelölhető új zöldterületek bővítenék a budapesti parkok kínálatát és kiegyensúlyoznák a Duna-parti közparkok eloszlását.

A volt ipari területek szerepet játszhatnak a jövőben a városi parkok láncolatában, hozzájárulva ezzel a városrészek és Budapest lakosságának magasabb szintű zöldterületi ellátottságához. Ráadásul a vizsgált területek rendelkeznek értékes növényállománnyal, amelyek megőrzendők. Adorján Anna fejlesztési javaslataiban megállapítja, hogy a gazdasági területek helyválasztásánál a 21. században a "zöld" szempontokat nagyobb súllyal kell figyelembe venni és törekedni kell a várospolitikában a befektetések irányítására.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?