Hatalmas kaszálóréteket telepítenének Budapesten: elárulta a terveket a főtájépítész

agrarszektor.hu
Három nagyobb kaszálórétet telepítene a fővárosban Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze, amely az ökológiai átalakítás jegyében egy újabb lépés lenne a méhlegelők után. Kiemelte, a kaszák munkáját legelő állatok segíthetnék, ugyanakkor a legelőnyomás elsősorban az ökoszisztémát szolgálná, és nem a nyájak vagy gulyák gazdasági haszna lenne fontos.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A főváros nyugati (Stockholm, Koppenhága, Oslo, London, Párizs, Amszterdam, Bécs) mintára történő, úgynevezett ökológiai átalakítása jegyében újabb lépés jöhet a magasabbra engedett lágyszárúak (méhlegelők) után - írja a Qubitra hivatkozva az Infostart. Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze elmondta: azok után, hogy a Főkert által kaszált területek 4,5 százalékát szándékosan hagyták elburjánzani, a Hajógyári-sziget külső peremén álló galériaerdők védettségi eljárása is elindult, mert kiderült, hogy több szempontból is értékes terület:

  • a szigetcsúcs madárátvonuló hely
  • a K-híd szigeti hídfőjétől északra, a gát belső oldalán kialakult egy klasszikus regenerálódó láprét, a dunamenti csillagvirág (Scilla vindobonensis) 8 ezer tős állományával, amelynek eszmei értéke 40 millió forint, ez az egyetlen ismert termőhely Budapesten.
Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Bardóczi kijelentette azt is, 

egy ősgyep mind a szén-dioxid megkötésében, mind a párologtatásban többet tud, mint egy fásítás, (...) egy biodiverz rét folyamatosan hizlalja maga alatt a szén-dioxidot eltároló humuszréteget. Az lenne az érdekünk, hogy sok növendék erdőnk és sok rétünk legyen. 

Emellett sürgeti a tetők, valamint a ház- és épületfalak zöldítését, utóbbiakat elsősorban kúszónövényekkel. Bejelentette továbbá, hogy ahol a biodiverzitás megőrzéséhez kaszálóréteket kell megőrizni, ott az "arányok belövése" mellett szeretnék meghonosítani a legeltetést.

A legelőnyomás elsősorban az ökoszisztémát szolgálja, és ne a nyájak vagy gulyák gazdasági haszna legyen a fontos

- hívta fel a figyelmet.

Három helyszín jöhet szóba:

  • III. kerület, Mocsárosdűlő
  • XI. kerület, Tétényi-fennsík
  • X. kerület, Felsőrákosi-rétek.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?