2021. január 20. szerda Fábián, Sebestyén

Hírek - Föld

Győztesnek érzik magukat a földvitában az osztrákok

Üdvözölte Brüsszel határozatát a magyar földtörvényről Andrä Rupprechter osztrák agrárminiszter, miután az Európai Bizottság úgy döntött, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a külföldiek földterület-használatára vonatkozóan.
 
 

A miniszter közleményében örömét fejezte ki, hogy Brüsszel fellépett a "jogfosztás ellen", egyúttal a minél előbbi konstruktív megoldást szorgalmazta.

Az új magyar földtörvény értelmében a haszonbérleti szerződések, amelyeknél a külföldi gazdák előre kifizették a bérleti díjat, a zsebszerződésekhez hasonlóan érvénytelenek, és 2014. májusig meg kellett szüntetni őket. E szabály, amely csupán négy és fél hónapnyi átmeneti időszakot biztosított a haszonélvezetre jogosultaknak, a korábban bejelentett, 20 éves átmeneti időszak helyébe lépett.

Az osztrák minisztérium közleménye szerint a brüsszeli határozat "csupán a jogsértési eljárás első lépése". Rupprechter reményét fejezte ki, hogy Magyarország mostantól figyelembe veszi az érintett osztrák gazdák aggályait is. "Nem történhet meg, hogy az osztrák gazdák kártérítés nélkül elveszítsék befektetéseiket" - fogalmazott közleményében a miniszter és hozzátette: tíz évvel az uniós csatlakozás után Magyarországnak is be kell tartania végre az uniós előírásokat.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu