2019. augusztus 20. kedd István

Hírek - Föld

Lázár: óriási magyar birtokokat vehetnének külföldi cégek és bankok

El akarja érni az Európai Bizottság, hogy külföldiek és jogi személyek korlátozások nélkül termőföldeket vehessenek Magyarországon – jelentette ki Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Magyarország ezzel szemben ragaszkodik ahhoz, hogy külföldiek és jogi személyek továbbra se vásárolhassanak földeket, a magánszemélyek pedig maximum 300 hektárt vehessenek. A miniszter szerint elképzelhető, hogy az Európai Bíróság előtt lévő ügyben Magyarország ellenes döntés születik, ezért a kormány most szövetségeseket keres.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Akár több tízezer hektáros méretben vásárolhatnának fel magyar termőföldeket külföldi társaságok vagy bankok, ha valóra válnának az Európai Bizottság törekvései – derült ki Lázár János kormányinfós tájékoztatóján. A miniszter szerint Brüsszel azt akarja elérni, hogy külföldiek és jogi személyek földet vehessenek, a magánszemélyekre vonatkozó, 300 hektáros mai földvásárlási limit pedig szűnjön meg. Az Európai Bizottság tehát végeredményben arra törekszik, hogy külföldiek és jogi személyek korlátozások nélkül vehessenek magyar termőföldeket – szögezte le a tárcavezető.

A kormány ezzel szemben három prioritás mellett áll ki: továbbra is tiltaná külföldiek és jogi személyek földvásárlását, illetve megtartaná a magánszemélyek 300 hektáros maximális földtulajdoni méretet is. Ismert ugyanakkor, hogy Brüsszel a földvita miatt az Európai Bírósághoz fordult, és Lázár János szerint az is elképzelhető, hogy – várhatóan 2018-ban – Magyarország ellenes döntés születik. Ezért a kormány most szövetségeseket keres, mivel Brüsszel Lettország, Litvánia, Románia és Bulgária ellen is hasonló eljárásokat indított.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu