2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Föld

Módosítást kérnek a civilek

A földtörvény javaslat módosítását kéri 71 civil szervezet. Az agrár- és vidékfejlesztési, természet- és környezetvédő szervezetek szerint ugyanis a tervezet rögzítené Magyarországon a nagybirtokrendszert, nem nyújtana hatékony védelmet a külföldiek tulajdonszerzése ellen, illetve gyorsíthatja a vidéki térségek elszegényedését.
 
 

Mindez ütközik a fenntarthatóság alaptörvényben is rögzített elveivel és a kormány által elfogadott vidékstratégiával - írják a civilek az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményükben.

A CSEMETE Egyesület, a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, illetve a Szövetség az Élő Tiszáért által kezdeményezett állásfoglalás szerint a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényjavaslat jelenlegi formájában nem elfogadható. A szervezetek szerint a javaslat a jelenleg hatályos földtörvényhez hasonlóan korlátlan üzemméret elérését tenné lehetővé a nagyüzemeknek, és előjogokat biztosítana a nagybirtokoknak. Olyan intézményrendszer kialakítását tartják szükségesnek, amely előnyt biztosít a fenntartható módon gazdálkodó kis- és közepes méretű gazdaságoknak a földvásárlásnál és a haszonbérletnél. A közlemény szerint a tulajdon és a bérlet nagyságát a művelési ág és a föld termőképességének megfelelően szükséges szabályozni, tekintettel a településeken rendelkezésére álló földterület mennyiségére is, emellett biztosítani kell az érintett közösségek valódi beleszólását a földszerzésbe.

A civilek szerint a földtörvény tervezett szabályai nem biztosítják valamennyi fajta zsebszerződés felszámolását. Ha nem lesz erős törvény és hatékony kormányzati fellépés a következő másfél évben, 2014-től akár egymillió hektár termőföld feletti rendelkezés veszhet el - írják. A szervezetek szerint a törvény elfogadását nem szabad elsietni, 2014. május 1-jéig bőven van idő a felmerült kérdések érdemi társadalmi vitájára és a vidékstratégiával összhangban lévő törvény elfogadására. A civilek ezért arra kérik az országgyűlési képviselőket és a kormányt, hogy dolgozzák át a beterjesztett földjogi szabályozást.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben