Módosítást kérnek a civilek

agrarszektor.hu
A földtörvény javaslat módosítását kéri 71 civil szervezet. Az agrár- és vidékfejlesztési, természet- és környezetvédő szervezetek szerint ugyanis a tervezet rögzítené Magyarországon a nagybirtokrendszert, nem nyújtana hatékony védelmet a külföldiek tulajdonszerzése ellen, illetve gyorsíthatja a vidéki térségek elszegényedését.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mindez ütközik a fenntarthatóság alaptörvényben is rögzített elveivel és a kormány által elfogadott vidékstratégiával - írják a civilek az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményükben.

A CSEMETE Egyesület, a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, illetve a Szövetség az Élő Tiszáért által kezdeményezett állásfoglalás szerint a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényjavaslat jelenlegi formájában nem elfogadható. A szervezetek szerint a javaslat a jelenleg hatályos földtörvényhez hasonlóan korlátlan üzemméret elérését tenné lehetővé a nagyüzemeknek, és előjogokat biztosítana a nagybirtokoknak. Olyan intézményrendszer kialakítását tartják szükségesnek, amely előnyt biztosít a fenntartható módon gazdálkodó kis- és közepes méretű gazdaságoknak a földvásárlásnál és a haszonbérletnél. A közlemény szerint a tulajdon és a bérlet nagyságát a művelési ág és a föld termőképességének megfelelően szükséges szabályozni, tekintettel a településeken rendelkezésére álló földterület mennyiségére is, emellett biztosítani kell az érintett közösségek valódi beleszólását a földszerzésbe.

A civilek szerint a földtörvény tervezett szabályai nem biztosítják valamennyi fajta zsebszerződés felszámolását. Ha nem lesz erős törvény és hatékony kormányzati fellépés a következő másfél évben, 2014-től akár egymillió hektár termőföld feletti rendelkezés veszhet el - írják. A szervezetek szerint a törvény elfogadását nem szabad elsietni, 2014. május 1-jéig bőven van idő a felmerült kérdések érdemi társadalmi vitájára és a vidékstratégiával összhangban lévő törvény elfogadására. A civilek ezért arra kérik az országgyűlési képviselőket és a kormányt, hogy dolgozzák át a beterjesztett földjogi szabályozást.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31