2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Föld

Módosították a termőföldtörvényt

Budai: a mezőgazdasági hasznosítást célozza a változtatás.
 
 

A termelés alá vont mezőgazdasági területek megőrzését célozza a termőföld-törvény módosítása, amelynek általános vitáját szerdán folytatta le az Országgyűlés.

A termőföld védelmét, mezőgazdasági hasznosítását célozza az erről szóló törvény módosítása, amely pontosítja a művelés alól kivont területek rekultivációjával kapcsolatos szabályokat, a földvédelmi járulék, a bírságok, valamint a minősítési szolgáltatási díjakat - mondta a módosítás expozéjában a vidékfejlesztési tárca államtitkára.

Budai Gyula a termőföld védelmének fontosságát hangsúlyozva kitért arra, hogy az elmúlt öt évben évente mintegy négyezer hektárnyi mezőgazdasági területet vontak ki a termelés alól, mert ott más beruházásokat valósítottak meg. Emlékeztetett az alapvető jogok biztosának megállapításaira is, amelyek szerint a termőföld védelmének garanciális eszközei nem kielégítőek, valamint a bányaterületek, kavicsbányák esetében átfogó szabályozásra van szükség.
Beszámolt arról, hogy a változtatás rendezi az ipari szerencsétlenséggel kapcsolatos kárrendezés szabályait, a külfejtéssel kapcsolatos földvédelmet, valamint azt, hogy a használaton kívüli, zártkerti ingatlanokat hogyan vonhatja be az önkormányzat a szociális földprogramba. Budai Gyula hangsúlyozta: a termőföld helyreállítása a károkozó felelőssége.

A szabályozás szigorítja a belterületbe vonás feltételeit - folytatta -, de megkönnyíti a már beépített területek belterületbe vonását, emellett részletesen rögzíti azokat a szabályokat, amelyek mentén az ingatlanügyi hatóságnak az eredeti állapot helyreállítása mellett kell döntenie.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben