2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Föld

Valami elkezdődött: egyre népszerűbb a fenntartható erdőgazdálkodás a világon

2015 óta 10 millió hektár erdőt számoltak fel, szemben az előző időszak 12 millió hektáros veszteségével. Vagyis, bár az erdőírtás nem szűnt meg, a mértéke mindenképpen csökkent, tette közzé az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) ötévente megjelenő kiadványában.
 
 

A 2020-as globális erdei erőforrások felmérés legfontosabb megállapításainak megjelenésével egy interaktív kiadvány is elérhetővé vált, míg a részletes adatokkal szolgáló teljes felmérés egy későbbi időpontban kerül nyilvánosságra, tudhattuk meg a FAO közleményéből. A jelentés alapján Földünkön 4,06 milliárd hektár erdő található, ami 0,52 hektár erdőt jelentene fejenként. Mindent egybevetve, az erdőírtást és -telepítést is ide számolva, világszerte 4,7 millió hektár erdő tűnt el 2010 óta. A szárazföldi területek közel harmadát borítja erdő, ami alapanyagot, munkát, pihenést és megnyugvást, továbbá létbiztonságot jelent emberek millióinak.

Az erdők életünk fontos részei: ételünket, bútorainkat és a tiszta levegőt köszönhetjük létezésüknek, ezért keményebben és összefogásban kell dolgozni az erdészeti és agrárszektornak, hogy tovább lassítsuk az erdőírtás ütemét

 – mondta Maria Helena Semedo, a FAO éghajlatért és természeti erőforrásokért felelős főigazgató-helyettese.

A 15-ös számú Fenntartható Fejlődési Cél a szárazföldi ökoszisztémák megóvására, helyreállítására és fenntartható kezelésére szólít fel a „földi élet” támogatásért. Az erdei erőforrások jelentés révén a FAO fontos mérőszámokkal és információval szolgál ezen globális célkitűzés felügyelete alá eső területeiről és a fenntartható erdőgazdálkodás terjedéséről. Napjainkban 2,05 milliárd hektár erdőre (a teljes terület több mint fele) vonatkozik gazdálkodási terv.

Mette Wilkie, a FAO erdészeti egységének igazgatója, méltatta a FAO és a több mint 700 szakértőt tömörítő nemzetközi hálózat együttműködését a felmérés kapcsán, mely során harmonizálták a módszereket és 60 szempontot vizsgáltak 236 országban és területen a jelentés elkészítéséhez.

Jelentős felívelést mértek szakértők a védett területen található erdők kiterjedésében, miután az elmúlt 30 évben 191 millió hektárral nőtt ezen erdők nagysága, ezzel a Föld teljes erdőterületének 18%-a tartozik ide. A legnagyobb ilyen területek Dél-Amerikában találhatók. Ezzel teljesült is az "Aicsi biológiai sokféleség célkitűzés", amely 2020-ra 17%-os mérőszámot irányozott elő.

Ezzel kapcsolatban a következő fontos megállapítások tehetők:

 • A globális erdőterületek 1990 óta 178 millió hektárral – egy Líbia nagyságú területtel – csökkentek.
 • Az elmúlt évtizedben nőtt az erdőterületek mérete Ázsiában, Óceániában és Európában, míg az erdőcsökkenés mértéke Afrikában és Dél-Amerikában volt a legsúlyosabb.
 • Az erdőségek több mint felén (54%) öt ország osztozik: Brazília, Kanada, Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok.
 • Az elsődleges erdőterületek kiterjedése 1,11 milliárd hektár.
 • Az erdőségek közel harmadából elsődlegesen faanyagot és erdei melléktermékeket nyerünk ki.
 • A talajjavításra és vízmegkötésre kijelölt erdők aránya emelkedőben van.
 • Az erdők nagy többsége (93%) természetes – a maradék telepített.
 • Az erdőterületek 73%-a állami tulajdon, de ennek aránya globálisan csökkenőben van 1990 óta a magántulajdonban lévő erdők javára.
 • Az erdők által megkötött szénkészletek csökkennek az erdőírtással párhuzamosan, ám a sűrűsége valamelyest nőtt az elmúlt 30 évben.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben