Vége a trükközéseknek? Fontos vizsgálat indul a magyar földeken júliustól

Vége a trükközéseknek? Fontos vizsgálat indul a magyar földeken júliustól

agrarszektor.hu
2022. január 1. napján életbe lépett az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi CL. törvény azon rendelkezése, ami alapján a Földhivatalnak meg kell tagadnia a hatósági jóváhagyáshoz kötött haszonbérleti szerződések jóváhagyását, amennyiben a helyben szokásos viszonyokhoz képest a szerződésbe foglalt haszonbérleti díj mértéke aránytalan lenne.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2022. július 1-től kezdődően pedig már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is vizsgálhatja majd a haszonbérleti díjak aránytalanságát, és az esetlegesen tapasztalt aránytalanság esetén, azt jelezheti a Földhivatal részére. A várakozások szerint ez a rendelkezés segíthet gátat szabni a haszonbérleti díjak aránytalan mértékű emelkedésének. A NAK eljárása a már meglévő ügyintézési határidőkhöz igazodik, így a szerződés vizsgálatának folyamata nem hosszabbodik meg.

A Földforgalmi törvény értelmében a haszonbér értékét aránytalannak kell tekinteni, ha az érintett föld nem rendelkezik olyan előnyös tulajdonságokkal (pl. a föld fekvése, minősége vagy öntözhetősége), amelyek a helyben szokásos haszonbér mértékétől való eltérést indokolják. A NAK-ot nyilatkozata esetén, a hatósági eljárásában az ügyfél jogállása, a Földhivatal haszonbérleti szerződést jóváhagyó vagy megtagadó határozata elleni közigazgatási perben pedig keresetindítási jog illeti meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?