2020. február 17. hétfő Donát

Hírek - Föld

VM: nincs titkos földtörvénytervezet

Nincs titkos szövegváltozata a földforgalmi törvénynek, csupán készül a zárószavazás előtti módosító javaslat, amelynek a kormányzati egyeztetése még tart, állítja a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.
 
 

Többek között civil kezdeményezésre kerül a törvényjavaslatba a fenntartható földhasználatra való utalás, az ökológiai gazdálkodást folytatók számára az elővásárlási és elő haszonbérleti jogosultság, valamint a szerzési korlátozások megkerülésére irányuló jogügyletet (zsebszerződést) kötő személyeknek a földszerzésből öt évre történő kizárását biztosító rendelkezés, a tájgazdálkodási célú vízpótló csatorna és víztározó létesítésének lehetősége. Éppen ezért félrevezetőek azok a nyilatkozatok, amelyeket a magukat civil szervezetnek nevezők (tisztelet a kivételnek) és a balliberális média közös, összehangolt támadása sugall.

A Vidékfejlesztési Minisztérium által kezdeményezett június 14-ei egyeztetésre a több mint 200 civil szervezet közül csupán mintegy 79-en jöttek el. A tárgyaláson már az első percekben világossá vált, hogy részükről nem a földforgalmi törvény módosítása a cél, hanem a botránykeltés. A Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársát személyében sértegették, többszöri kérésre sem voltak hajlandóak kikapcsolni a kép- és hangrögzítő eszközöket. Abban az esetben, ha a civilek nem ragaszkodnak a beszélgetés felvételéhez, szóbeli tájékoztatást kaptak volna a Minisztérium által javasolt módosításokról, amelyek egy részét a tárca éppen a civilek javaslataiból emelte be a törvénybe.

A zárószavazás előtti módosító javaslat célja, hogy az Országgyűlés által megszavazott módosítások és a törvényjavaslat egyéb rendelkezései között összhang legyen. Továbbá elvégzi a felmerült egyéb technikai, kodifikációs és szövegpontosító jellegű korrekciókat. Az, hogy a balliberális média és a civileknek álcázott tömörülések (tisztelet a kivételnek) ezzel nincsenek tisztában, sokat elárulhat mindenki számára.

A javítások egy része nyelvtani, szövegpontosító jellegű, az eredeti jogalkotói szándék pontosabb megfogalmazását célozzák. Más részük a törvényjavaslaton belül elhelyezkedő egyes rendelkezések egymással való koherenciáját teremtik meg.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu