Lázár: Orbán Viktor utasította az agrárminisztert a magyar földek miatt

agrarszektor.hu
Orbán Viktor miniszterelnök utasította Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy a tárca dolgozzon ki új jogi eszközöket a külföldiek magyarországi földszerzésének megakadályozása érdekében. A mára kialakult helyzet előzménye, hogy az Európai Bíróság a napokban olyan állásfoglalást hozott, amely szerint a külföldiek földszerzését is szabályozó magyar földforgalmi törvény nem felel meg az uniós jogi normáknak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Csatát vesztettünk - kommentálta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kormányinfós tájékoztatóján azt az állásfoglalást, amelyet a napokban hozott meg a 2014-ben hatályba lépett magyar földtörvényi szabályozással kapcsolatban az Európai Bíróság (EB). A luxembourgi testület egy konkrét per kapcsán úgy foglalt állást, hogy Magyarország az uniós joggal ellentétes módon szüntetett meg 2014-ben olyan haszonélvezeti jogokat, amelyeket korábban külföldi állampolgárok javára jegyeztek be magyar termőföldekre a hazai ingatlannyilvántartásban.

Lázár János szerint az EB állásfoglalása alapján ismét megnyílhatna a lehetőség az uniós állampolgárok magyarországi földszerzései előtt, de Orbán Viktor utasította a földművelésügyi minisztert, hogy a tárca minden jogi eszközt vegyen igénybe a külföldi földvásárlások megakadályozása érdekében. Új jogi lépések várhatók - tette hozzá a miniszter.

A kormány, illetve a parlament a 2014-től hatályos földforgalmi törvénnyel, illetve a nem közeli hozzátartozók haszonélvezeti jogának megszüntetésével a korábban kötött zsebszerződéseket akarta felszámolni, amelyek Lázár János szerint - a haszonélvezeti jogokon keresztül - összesen 600 ezer hektár termőföld külföldi megszerzését tették volna lehetővé. A kabinet a magyar területeket magyar tulajdonban kívánja tartani, miközben Brüsszel mindent megtesz annak érdekében, hogy külföldiek, illetve külföldi nagyvállalatok Magyarországon is földet vehessenek - húzta alá a miniszter.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?