Felmentést szeretnének a kötelező minimálbér alól a kertészek
Az új német kormány a jelenlegi 12,82 eurós minimálbért 2026-tól 15 euróra szeretné növelni.
Az áfonya az egyik legegészségesebb élelmiszer, emellett igen népszerű is. Az ázsiai és a mediterrán konyha egyik kedvenc alapanyaga is.
Az áfonya jellemzői
Az áfonya a hangafélék családjába tartozó nemzetség, a savanyú talajt kedvelő, gyakran ízletes bogyójú cserjék és félcserjék tartoznak ide. A nemzetség nagyjából 450, az északi félgömb hűvösebb területein élő fajból áll, bár trópusi fajai akár Madagaszkáron vagy a Hawaii-szigeteken is megtalálhatók. A nyugati étrendben az áfonya az eper mellett a második legnépszerűbb bogyós gyümölcs. Nemcsak Európában, de szerte a világon nagy népszerűségnek örvend, amit jól mutat, hogy például Amerikában az ottani őshonos változatot az indiánok több száz éve fogyasztják.
Egy nagyon egészséges és ízletes gyümölcsről van szó, ami ugyan kicsi méretében, de hatalmas tápértékkel bír, és minden más gyümölcsnél vagy zöldségnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz, ami miatt rengeteg betegség ellen véd. Egy kutatás szerint mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi antioxidáns található 5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben.
Az áfonya jótékony hatásai
Számos jótékony hatással bír az áfonya, de hogy néhányat említsünk, többek között védhet a memóriazavaroktól. Támogatja az agyműködést, és javítja a memóriát. A benne levő antioxidánsok több agyterületre jótékony, serkentő hatással bírnak, és az idegsejtek jelátvitelét is segítik. A szemre is igen jó hatással van, hiszen az A-, C- és K-vitamint, mangánt, cinket tartalmazó gyümölcs a látás egészségét is védi. A benne levő vitaminok és antioxidánsok segítenek a szárazszem-szindróma, a szürke hályog és a cukorbetegség miatti szemkárosodások, így a diabéteszes retinopátia megelőzésében.
A gyümölcsök közül az áfonya antioxidáns-szintje az egyik legmagasabb, polifenolokat, főként antocianin flavonoidokat tartalmaz, amelyek révén a sejteket károsító szabad gyököktől védi a szervezetet. A rákos megbetegedések megelőzésében is segíthet. Mindezek mellett az áfonya kifejezetten ajánlott a magas vérnyomásban érintettek számára. Egy túlsúlyos, magas vérnyomású embereken végzett kutatás rámutatott, hogy a gyümölcsből már napi 50 gramm 4-6%-os vérnyomáscsökkenést hozott nyolc hét alatt.
Az új német kormány a jelenlegi 12,82 eurós minimálbért 2026-tól 15 euróra szeretné növelni.
Optimálisan indult a dinnyeszezon a spanyolországi Almeríában, pörög a kereslet is.
Törökországban nagyon súlyosak a kajsziágazatot ért fagykárok, központi segítséget kaphatnak a termelők.
Lengyelországban két nagyon kemény éjszakán vannak túl a virágzó gyümölcsültetvények.
Dermedten állunk neki a hétnek, sok helyen kemény mínuszokra ébredtek itthon hétfőn.
Nagyon komolyak a cseresznyeültetvényeket sújtó fagykárok Törökországban, van, ahol 70 százalékos a kiesés.
A precíziós technológiák alkalmazása és a rezisztenciakezelés ma már nemcsak lehetőség, hanem szükségszerűség a fenntartható és versenyképes kukoricatermesztés érdekében.
A kiskertek művelése az öngondoskodáson túl állandó elfoglaltságot és új célt is adhat a hátrányos helyzetű családoknak.
A szakértő szerint a 2025-ös év még az előzőnél is gyengébb lehet, hacsak nem jönnek ki hamar az új pályázati kiírások.
Volumenében továbbra is takaréklángon van a termékpálya, értékben pedig még csökken is.
2023-ban olyan megállapodás született a WWF és a K&H között, amelynek célja a biodiverzitás fontosságára való figyelemfelhívás.
Az elmúlt évek időjárási anomáliái – különösen a csapadékszegény, aszályos tavaszok – folyamatosan növelik a posztemergens gyomirtási technológiák jelentőségét a kukoricatermesztésben.