Tyúkhúr, gyógynövény és gyomnövény egyben: tyúkhúr csepp, tyúkhúr tea hol kapható?

Tyúkhúr, gyógynövény és gyomnövény egyben: tyúkhúr csepp, tyúkhúr tea hol kapható?

agrarszektor.hu
A tyúkhúr gyomnövény vagy gyógynövény? A tyúkhúr mérgező vagy gyógyító hatású? Ez a tyúkhúr tea mellékhatása, mutatjuk, tyúkhúr csepp és tyúkhúr tea hol kapható?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tyúkhúr megosztó növény: a gazdák folyamatos küzdelmet folytatnak vele a mezőgazdasági területeken, ahol gyakran felüti a fejét, mások viszont szándékosan ültetik kertükbe gyógynövényként, élelmiszerként annak jótékony egészségügyi hatásai, finom íze miatt. Cikkünkben bemutatjuk, milyen növény a tyúkhúr, milyen kártékony és jótékony hatásai vannak mind a környezetre, mind szervezetünkre és milyen módon hasznosíthatjuk a háztartás körül!

A tyúkhúr felépítése, elterjedése

A közönséges tyúkhúr (másnéven csibehúr, tikhúr, tyúkbegy, egérfül) egy zárvatermő, kétszikű növény, ami a szegfűfélék családjába tartozik. Európai származású, ám Észak-Amerikában is fellelhető növényfaj, ami a nitrogénben gazdag talajokat kedveli leginkább. Gyakori gyomnövénye jól karban tartott mezőgazdasági területeknek, emiatt vegyszerrel is irtják. Egyéves növény, ami a hideg évszakokban csírázik, majd tavaszi burjánzásnak indulása előtt áttelel. Nagyon masszív, tartós növény: ahol egyszer megtelepszik, a magok 25 éven keresztül is kicsírázhatnak, emiatt a képessége miatt gyakran telepítik talajtakarónak például szőlősökbe.

Hogy néz ki a tyúkhúr?

A tyúkhúr vékony karógyökérrel csatlakozik a talajhoz, szára lágy, vékony, amelyen levelei átellenesen állnak. Felső levelei kisebbek, kerekebbek, az alsó levelek nyéllel csatlakoznak a szárhoz, tojásdadok, kihegyezettek. Virága fehér, erről tudjuk megkülönböztetni más, hasonló és gyakori gyomnövényektől.

A tyúkhúr mérgező?

Nem, emberi fogyasztásra is alkalmas. Mivel szaponintartalma magas, egyes állatoknál, ha nagymennyiségben legelik azt, előidézhet hasmenést, hányást.

A tyúkhúr jótékony hatásai

A tyúkhúr gazdag A és C-vitaminban, magnéziumban, foszforban és kvarcban is. A népi gyógyászat többnyire gyomnövényként kezeli, de vese- és májtisztító hatást is tulajdonít neki, ami oldja a szervezetben létrejött köveket. Tápláló, frissítő élelmiszer, ízletes, zsenge levelei felfrissítik fogyasztóját, gyakran adják gyengélkedő betegeknek akár nyersen, akár tyúkhúr tea vagy tyúkhúr csepp formájában. A tyúkhúr mindemellett csökkenti a vér koleszterinszintjét, alkalmazzák a köhögés csillapítására és különféle emésztőrendszeri megbetegedések kezelésére is. A fogyókúrának is nagyszerű eszköze lehet. Borogatásként és sebgyógyításra is felhasználható.

A tyúkhúr felhasználása

  • tyúkhúr tea
  • tyúkhúr csepp
  • tyúkhúr saláta
  • különböző tyúkhúr étrendkiegészítők
  • étkezési dekoráció
  • főzve alapanyaga lehet leveseknek, főzelékeknek is
  • tyúkhúr kenőcs
Tyúkhúr, gyógynövény és gyomnövény egyben: tyúkhúr csepp, tyúkhúr tea hol kapható?

A tyúkhúr tea elkészítése

Készülhet zsenge tyúkhúr hajtásokból és szárított tyúkhúrból is. Előbbi esetben szedjünk egy csokor tyúkhúrt és forrázzuk le, utóbbiban egy evőkanálnyi szárított tyúkhúrhoz 2,5-3 dl forró vizet adjunk. 15 percig hagyjuk ázni, hogy a tyúkhúr tea átvegye a növény jótékony hatásait, aromáját, majd szűrjük le!

A tyúkhúr tea mellékhatása

A tyúkhúr készítmények használata nem javallott terhes nők és 12 éves kor alatti gyermekek fogyasztására, nehogy rosszullétet okozzon. Ezenfelül jellegzetes mellékhatása nincs, járjunk el vele ugyanúgy, mint bármelyik másik zöldáruval, amit fogyasztunk: mindent csak mértékkel, az értelemszerűség határain belül!

Tyúkhúr tea hol kapható?

Gyakorlatilag minden gyógynövénykészítményeket forgalmazó áruházláncban, webshopban fellelhető készítmény a tyúkhúr tea vagy a tyúkhúr csepp. Zsenge úton nehezebb megbízható forrásból hozzájutni, ha csak nincs saját kertünk, ahol megterem.

A tyúkhúr mezőgazdasági kára

Annak ellenére, hogy a tyúkhúr egy kistermetű, lágyaszárú gyomnövény, képes számottevő mezőgazdasági károkat okozni, ugyanis ősszel és tavasszal is gyorsabban csírázik, mint a gabonafélék. Ha a tyúkhúr nagyon elterjedt, a búza és árpa vetéseket foltokban képes kipusztítani, emellett, ha a tyúkhúr növekedése a meleg időben megáll, teret enged más gyomnövények kifejlődésének, felszaporodásának is. A tyúkhúr továbbá kárt okozhat az őszi káposztarepcében és a fiatal karácsonyfatelepekben is, ugyanis, ha túlburjánzik, nem hagyja levegőhöz jutni a kultúrnövényeket, késleltetheti azok fejlődését.

A tyúkhúr természetes ellensége

A tyúkhúr, habár egy viszonylag ellenálló gyomnövény, a peronoszpóra gyakran kifog rajta: a növényt megbetegíti, ám végérvényesen nem pusztítja el, a magok csírázóképessége megmarad.

A tyúkhúr elleni védekezés

A tyúkhúr elleni vegyszeres védekezés nehéz, viszonylag ellenálló faj; ehelyett ajánlott, kézenfekvőbb módszer a vetésváltás, például a fertőzöttebb gabonaföldeket, pillangósokat a következő évben érdemesebb kapásnövényekkel beültetni, így a tyúkhúrt más úton tudjuk eltávolítani. Gyakori talajmunkával is védekezhetünk a tyúkhúr ellen: tarlóhántással, őszi szántással irthatjuk, de le is legeltethetjük juhhal, szarvasmarhával azt.

Összegzés: a tyúkhúr inkább gyógynövény vagy gyomnövény?

Mindkettő, attól függően, hogy milyen nézőpontból vizsgáljuk. Alapjában véve gyomnövényként tartjuk számon, ugyanis a tyúkhúr nagymértékű elterjedése árt a mezőgazdasági kultúrnövények fejlődésének. Magas vitamintartalma és kellemes íze miatt nyugodtan elfogyaszthatjuk, feljavíthatjuk, díszíthetjük vele ételeinket.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?