Filléres trükkök nemcsak kezdőknek: így lesz bőséges a termés a legkisebb kertben is

agrarszektor.hu2021. augusztus 5. 13:30

Ha van kertünk, jó eséllyel szinte egész évben élvezhetjük a friss és ízletes zöldségeket, ráadásul minderről akkor sem kell lemondanunk, ha csak picike veteményessel gazdálkodhatunk. A jó hír ugyanis, hogy számos olyan zöldséget is termeszthetünk, melyek kis helyen is bőséges terméssel örvendeztethetnek meg minket az év minden időszakában. Összegyűjtöttünk néhány olyan növényt és praktikát, melyek segítségével kis területen is garantált lesz a siker!

Sok jó zöldség kis helyen is elfér, és mi sem bizonyítja ezt jobban mint, hogy például nagyjából már 130 négyzetméternyi kert elegendő annyi zöldség megtermeléséhez, amennyi elég egy négytagú családnak. A friss termések nemcsak az étrendünkbe illeszthetőek be nagyszerűen, hanem jó kikapcsolódást is nyújthatnak, miközben gondozzuk őket - írja a balconygardenweb. Sőt, a legtöbb esetben nem is kell hosszú hónapokat várnunk arra, hogy élvezhessünk munkánk gyümölcsét. A biztos siker érdekében az alábbi praktikákat érdemes bevetnünk:

1. Termesszünk nagyobb hozamú növényeket

Ha kevesebb hely áll rendelkezésünkre, válasszunk olyan zöldségeket, melyek nagyobb hozamot hoznak még a kisebb területeken is. De dönthetünk akár konténerbarát növények mellett is, melyek szintén jól alkalmazhatóak kis részeken. Például a karfiol esetében egyetlen darab sok helyet foglalhat el, míg ugyanakkora területen sokkal több babot takaríthatunk be. Jó választás lehet még a padlizsán, a retek, a mángold, a hagyma, a paprika és a padlizsán is. Sőt, ezeket nemcsak kertekben, hanem erkélyeken és teraszokon is termeszthetjük.

2. Alakítsunk ki függőleges kertet

Ha kicsi a veteményesünk, akkor ideális választás lehet az, ha olyan zöldségek mellett döntünk, melyeket lehet függőlegesen is termeszteni. Ilyen például a bab, az uborka, az eper, a paradicsom és a különböző gyógynövények is.

3. A függő kosárka is kitűnő választás lehet

Mindamellett, hogy igen mutatósak lehetnek az udvaron ezek a kosarak, még praktikusak is. Így élvezhetjük a lédús paradicsomot, chilit, salátákat és a gyógynövényeket egyaránt. Ez az egyik legideálisabb módszer, hiszen kis helyet foglalnak el és ékes díszei lehetnek az otthonunknak.

4. Játsszunk az oldalakkal és az árnyékkal

A bazsalikom például élvezi a forró napsütést is az árnyékot is - mondjuk egy paradicsom mellett. Éppen ezért érdemes kihasználni a lehetőségeket, és kombinálni a növényeinket: a retket, a borsót és a spenótot is érdemes együtt termeszteni a lassabban növekvő zöldségekkel, hiszen nem foglalják el egymástól a helyet és sok esetben még árnyékot is nyújtanak egymásnak.

5. Próbáljunk ki egyedi helytakarékos módszereket

Sokszor csak a kreativitásunkon múlik, hogy miként gazdálkodunk a területünkkel vagy a már nem használt tárgyainkkal. Például a gyógynövényeket termeszthetjük műanyag palackokban is - ezzel pedig nemcsak magunknak, hanem a környezetnek is jót teszünk. De használhatunk raklapokat, létrát vagy akár falra erősített konzervdobozokat, tényleg minden csak a fantáziánkon és az ízlésünkön múlik.

Címkék:
növénytermesztés, zöldség, környezet, növény, gazdálkodás, zöldségtermesztés, fenntarthatóság, ültetés, kert, kiskert, tippek, praktikus, kertészkedés, módszer, terasz, erkély, veteményes, veteményeskert, kreativitás, felhasználhatóság, műanyaghulladék,