2022. október 5. szerda Aurél

1 milliárd forint kamattámogatás a fagykárosult gazdáknak

agrarszektor.hu
2012 májusáig adhatják le az idén fagykárt szenvedett gazdák államilag támogatott, kedvezményes hitelkérelmeiket.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az új tervezet szerint az állam a legfeljebb 20 éves hitel kamatát és költségeit vállalja át, de a kedvezményes készfizető kezesség díját a termelőnek kell fizetnie. A Fagykár Forgóeszköz Hitelprogram szabályozását az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia - számol be a hvg.hu.

A kormány honlapján megjelenített dokumentumból megtudhatjuk, hogy a támogatási keret 1 milliárd forint, ami termelőnként minimum 500 ezer, maximum 5millió forintnyi hitel lehet. Teljes, 100 százalékos kár esetén hektáronként 800 ezer forint hitel vehető fel hektáronként, ha kisebb, arányosan csökken az összeg.

A hitel nagysága természetesen a fagykár mértékétől függ. Az új rendelet a fagykár miatt korábban felvett forgóeszköz-, illetve a működés finanszírozását segítő hitelek kiváltására most felvett kölcsönökre vonatkozik.

A futamidőt legfeljebb 20 évre határozták meg, melyhez 3 év tőketörlesztési türelmi idő kapcsolódik, a kamat 2012-ben nem haladhatja meg a háromhavi Euribor plusz 5 százalékpontot. A következő években pedig majd a vidékfejlesztési miniszter dönt az aktuális kamatról.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 4. 11:01