2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Újabb milliárdok az állattartóknak

agrarszektor.hu
Megemelt és előrehozott, összesen 12 milliárd forintnyi támogatás novemberi kiutalását jelentette be közös sajtótájékoztatón Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Palkovics Péter az MVH elnöke.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Fazekas Sándor elmondta, állatjóléti támogatásoknál a megemelt és előrehozott kifizetéssekkel összesen 12 milliárd forint utalása indul novemberben. Baromfi állatjóléti támogatásokra 4,8 milliárd, míg sertés állatjóléti támogatásokra 7,2 milliárd forintot fizet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. A kormány erre egy rendeletmódosítással teremtett lehetőséget, melyben a két intézkedés keretösszegét 20-20%-kal megemelte, és a kifizetéseket 2012-re előrehozta.

Palkovics Péter beszámolt arról, hogy az előző évekhez képest korábban, már novemberben elkezdi utalni az MVH a mezőgazdasági területek erdősítésére nyújtott támogatásokat, mintegy 2300 ügyfélnek indul meg a kifizetés 1,4 milliárd forint összegben. Szintén hamarosan indul a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának tenyésztésben történő megőrzésére nyújtandó támogatás esetében a kérelmek kifizetése. Az intézkedés keretében közel 600 állattartó 1,1 milliárd forintot kap.

A juh és kecske állatállomány elektronikus jelölése kapcsán nyújtandó támogatás esetén a 2012. augusztusban benyújtott kérelmek kifizetése is novemberben megtörténik, 72 millió forintot kap mintegy 3500 ügyfél. December 1-jén teljesül a különleges tejtámogatás második felének kifizetése, melynek keretében 2 555 ügyfélnek 6 milliárd forintot utal az MVH. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy több kiemelt beruházási jogcím esetében a következő hetekben megszületnek a döntések. Így hamarosan a fiatal gazda támogatás, a mezőgazdasági termékek értéknövelése és az állattartó telepek korszerűsítése jogcímnél is kézhez kapják a gazdálkodók a támogatási határozatokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31