Cikória

A cikória az egyik legősibb zöldségfélék egyike. Egy ideig szinte teljesen el lett feledve, most viszont kezd visszatérni a köztudatba, hiszen a korszerű táplálkozásnak megfelel

Termesztése és fogyasztása is Hollandiában és Belgiumban terjedt el a legjobban, de Németországban és Ausztriában is előszeretettel eszik meg. Sok ásványi sót, vitamint és emészthető rostokat tartalmaz, valamint segíti az emésztést. Ami pedig szintén mellette szól, hogy akár bent az otthonunkban is termeszthetjük, kert sem kell hozzá.

Termesztés és ápolás

Közepesen tápanyagigényes növény, ami a laza és közepesen kötött talajokban érzi leginkább jól magát. A hideg, nedves, magas talajvizű földben gyökere elágazik, ami a kiszedését és a későbbi hajtatását megnehezíti. Fontos a talajelőkészítés, magvetés előtt mélyen kell ásni, gereblyézni és akár hengerezni is. A magját májusban vagy júniusban vetik, mert a hajtáshoz így lehet a legalkalmasabb gyökereket nyerni. Lehetőleg legalább 31 centire legyenek egymástól a vetési sorok.  A cikóriákat olyan helyen termesszük, ahol egész nap közvetlen napfényt kapnak, de egy kis félárnyékot is megtűrnek.
 
A magokat közvetlenül egy kerti ágyásban is el lehet ültetni tavasszal, vagy a nyár vége felé. A magvakat 0,6-1,3 cm mélyre kell elültetni. Ha pedig kiültetjük őket, akkor a növényeket 1-2 hétig szoktatni kell a kinti körülményekhez, mielőtt még a kerti talajba kerülnének. A palántákat általában 5-6 héttel a magok elültetése után lehet kiültetni, ha már van legalább 5-6 levelük. Ha pedig növénytartóban termesztjük, akkor ehhez egy legalább 25cm széles növénytartót válasszunk, illetve ügyeljünk arra, hogy a talaj sose száradjon ki teljesen. Ha valaki belga cikóriát (Witloof) szeretne termeszteni, akkor azt csak úgy lehet, ha hajtatják. A hajtatás lényegében azt jelenti, hogy egy sötét helyen gyors növekedésre kényszerítjük a cikóriákat. Ez a gyors növekedés édes fejeket eredményez. A hajtatás többnyire beltérben történik, és egy teljesen kifejlett belga cikória gyökere kell hozzá. Az öntözés szintén fontos, a túlöntözést természetesen kerülni kell, de ne hagyjuk kiszáradni sem – heti 2,5-5 centiméter vizet adagoljunk neki lehetőleg.

A kikelő növény egyenletes vízellátottságot és meleget igényel. A gyomosodásra figyelni kell, ezért rendszerese kapáljuk a sorközöket, a sorban felnövő gyomokat is távolítsuk el. Ha száraz az időjárás nyáron, akkor egy-kétszeri öntözés és fejtrágyázás elősegíti a gyökerek gyors növekedését. A gyökereket október közepén érdemes felszedni, hogy a korai fagyok ne tegyék tönkre.

Betegségek és kártevők

A cikória egy igen ellenálló növény, betegsége, kártevője alig ismert, így nem fog sok fejtörést okozni ez a termesztés során. Amire figyelni kell: tartsuk gyommentesen, fejtrágyázzuk, halványítsuk, valamint tőszámbeállítás is lényeges. Gyommentesen kapálással tartható, kisüzemi, kiskerti körülmények között ez nagy kézimunka igényt jelent, nagyobb kertészetekben kultivátorral, gyomfésűvel végezhető el ez a munkafolyamat.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon