Főszerepben a mezőgazdaság

agrarszektor.hu
A Raiffeisen elemzői szerint Magyarország növekedési fordulat előtt áll, a kérdés csak az, mikor és milyen lendülettel indul majd be a gazdaság, ezért a Raiffeisen elemzői csapata a korábbi 0,5 százalékos GDP-csökkenésről 0 százalékra, azaz stagnálásra változtatta az idei évre szóló növekedési előrejelzését.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Török Zoltán, a bank vezető elemzője az MTI-nek elmondta: ha például a mezőgazdaság egy átlagos évet érne el, és más tényezők is kedvezően alakulnak, akár 1 százalékos is lehetne a gazdasági növekedés.

Kiemelte: mindeközben alacsony lesz az infláció, várhatóan a jegybank 3 százalékos inflációs célja alatt marad, ami lehetővé teszi az elmozdulást egy alacsonyabb szintű kamatkörnyezet felé.

Török Zoltán kifejtette: a tavalyi aszályos mezőgazdasági év a 2012-es 1,7 százalékos gazdasági visszaesésből mintegy 0,8 százalékot jelentett, ha idén egy átlagos év lenne az agrárgazdaságban, az akár 0,5 százalékkal növelné meg a gazdasági bővülést.

A vezető elemző szerint idén jól teljesíthet a feldolgozó ipar. Kifejtette: az autóipari cégek esetében a Mercedes 2013-ban több mint megduplázza az autók gyártását, a tavalyi 40 ezer darab gépkocsi után idén 100 ezer autó gyártását tervezik, és az Audi is jelentős gépkocsigyártást jelzett. A vezető elemző az elektronikai ipar esetében is bővülést vár az elmúlt években tapasztalt visszaesés után.

Török Zoltán úgy vélte: az alacsony infláció miatt a lakossági fogyasztás is erőre kaphat, a Raiffeisen elemzői egyébként egész évre 2,3 százalékos pénzromlási ütemet várnak. A végrehajtott 5,2 százalékos nyugdíjemelés jelentősen hozzájárulhat ahhoz is, hogy idén már pozitív tartományban legyen a hazai fogyasztás. Jó esély van a fogyasztás bővülésére, sőt arra is van remény, hogy ez az idei második negyedévben bekövetkezzen - mondta Török Zoltán.

Ez évre és jövőre is 3 százalék alatti pénzromlást valószínűsítenek a Raiffeisen szakértői, az alacsony inflációs környezet miatt az idei év végére akár 4 százalék alá, 3,75 százalékra csökkenhet a jegybanki alapkamat - mondta. Reális az, hogy idén is sikerül a GDP-hez mérten a 3 százalék alatti államháztartási hiányt elérni - fűzte hozzá Török Zoltán.

Keszeg Ádám elemző arról szólt, hogy az eurózóna gazdasági kilábalásában egyelőre nincs lendület, miközben folytatódik a válságkezelés újabb gócpontokkal. Kiemelte: Olaszországban változatlanul "ingoványos" a politikai helyzet, de terítéken vannak Szlovénia problémái is.

Kifejtette: Szlovénia esetében a bankrendszerrel komoly gondok vannak, súlyos bankválság bontakozhat ki, a nem teljesítő hitelek aránya a kintlévőségekhez mérten eléri a 20 százalékot.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?