A mezőgazdaságban is támadnak a drónok

MTI
Drónokkal figyelhetik földjeiket a gazdák.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Chris Anderson, a 3D Robotics nevű cég vezetője egy kaliforniai technológiai és fejlesztési tanácskozáson kifejtette, hogy mivel a pehelykönnyű, kisméretű drónok alacsonyan repülnek, roppant részletes, nagyfelbontású felvételeket tudnak készíteni, amelyek alapján a gazdák akár sávonként és terményenként megszabhatják, hogy hol és mennyi gyomirtó szert szükséges használniuk. A módszerrel nemcsak jelentősen csökkenhetik különböző kiadásaikat, hanem egyúttal növelhetik a termésátlagokat is. A pilóta nélküli gépekkel megbízhatóan fel tudnák mérni a termőföldek termelékenységét is.

A cégvezető a LiveScience tudományos hírportál beszámolója szerint felidézte, hogy egykoron a gazdálkodók nap mint nap körbejárták gazdaságukat, tisztában voltak földjük sajátosságaival és a művelési feltételekkel. A mezőgazdaság automatizálásával azonban gyökerestől megváltoztak a körülmények, a farmerek elveszítették a kapcsolatot a földdel, és pusztán a méretek miatt sem tudják már nyomon követni a termőtalaj színének a változásait, az egyes növények állapotát és eltérő növekedését, a levelek formájának az alakulását. Következésképpen nincsenek kellően tisztában földjeik termőképességével, és sok döntést - például a gyomirtó- vagy műtrágyahasználatot illetően - "uniformizáltan" hoznak meg, nem téve különbséget az egyes termőterületek igényei között.

A drónok megoldást kínálhatnak erre a problémára, mert olcsón előállíthatók és üzemeltethetők, nem utolsósorban pedig igen részletes fotókat tudnak készíteni a földekről és a termékekről - érvelt előadásában Anderson, az előnyök közé sorolva azt is, hogy bármikor útnak indíthatók a magántulajdont képező gazdaságok feltérképezésére.

Tájékoztatása szerint vállalata egészen kicsi, habszivacs alapanyagú gépek kifejlesztésén dolgozik, amelyeket egy 170 dollárba - hozzávetőleg 37 000 forintba - kerülő automata pilóta irányítana. A tetszés szerint egyetlen levélre is fókuszálni képes kamerákkal készült felvételekkel, akár infra fotókkal ki lehetne mutatni, hogy a növények elegendő vízhez és műtrágyához jutnak-e: az információk birtokában a termesztők időben felismerhetik a problémákat, hiszen a gyors megoldás érdekében kulcsfontosságú, hogy idejekorán felfedezhessék, ha a termények a stressz jeleit mutatják. Ha a drónokat GPS-szel is felszerelik, a termőtalajt vagy a növényt sújtó gondok négyzetméternyi pontossággal behatárolhatók.

A távirányítású gépek képesek az időjárás előrejelzésére és a termőföld nedvességtartalmának a mérésére is. Az utóbbinak különösen a szőlőtermesztésben lehet nagy jelentősége, elősegítve a jó bortermést.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?