Itt a megoldás! - A kormány kezelné a meggypiaci feszültségeket

agrarszektor.hu
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) az ágazati szereplők bevonásával kidolgozta a meggypiaci feszültségek kezeléséhez szükséges intézkedéseket.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az FM a Kormány által biztosított többletforrások és a saját forrásainak átcsoportosításával 800 millió forintos támogatást nyújt 10-15 ezer tonna meggy feldolgozásához, és további 30 millió forintot a piacról történő ideiglenes kivonásához.

A tárca a piacstabilizációs intézkedéssel azt kívánja elérni, hogy a támogatás a vertikum minden szereplőjének, beleértve a meggytermelőnek az anyagi helyzetén javítson. Ennek érdekében elvárja, hogy mindazon termelők, akik a meggyet a letevőnek értékesítik, az árujukért méltányos - a nyújtott támogatás összegénél magasabb - árat kapjanak. A feldolgozási támogatás igénylése 2014. szeptember 1. és 30. között lehetséges, a kifizetés várhatóan október végéig megtörténik.

A tervezett támogatási konstrukció fontosabb elemei
A Földművelésügy Minisztérium a Kormány által biztosított többletforrások és saját forrásainak belső átcsoportosításával legfeljebb 800 millió forint támogatást nyújt 10-15 ezer tonna meggy feldolgozásához és további 30 millió forintot a piacról történő ideiglenes kivonásához. A támogatás a termék feldolgozásához és közraktárban történő tárolásához igényelhető, úgynevezett általános csekély összegű (de minimis) támogatásként. A támogatást össze kell számítani minden egyéb jogcímen a tárgyévben és az azt megelőző két évben kapott általános csekély összegű támogatással, és annak összege nem haladhatja meg — egy és ugyanazon vállalkozásonként — a 200.000 euró/3 év összeget. Amennyiben a támogatási igények együttesen meghaladják a rendelkezésre álló forrást, úgy a támogatás arányos csökkentését kell alkalmazni.

A támogatás kizárólag a többlettermés feldolgozása után és annak közraktárba tétele esetén adható, amelynek mértékét az alábbiak szerint kell megállapítani:
- a) mezőgazdasági termelő letevő esetén az elmúlt három éves időszakban általa megtermelt és felvásárolt termésmennyiség átlaga és 2014. évben az általa megtermelt és felvásárolt termésmennyiség összege közötti különbség,
- b) TÉSZ letevő esetén az elmúlt három éves időszakban felvásárolt termésmennyiség átlaga és a 2014. évben felvásárolt termésmennyiség közötti különbség,
- c) meggyfeldolgozó letevő esetén az elmúlt három éves időszakban feldolgozott termésmennyiség átlaga és a 2014-ben feldolgozott összes termésmennyiség közötti különbség.

A támogatás igénylőjének (letevő) - nyilatkoznia kell az előző három év átlagterméséről, az átlagos felvásárolt mennyiségről illetve az átlagos feldolgozott mennyiségről, továbbá a támogatási kérelemhez csatolnia kell a felvásárlást és a feldolgozást igazoló 2014. évi szerződések, számlák és felvásárlási jegyek másolatát. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) jogosult ellenőrizni, a megkötött szerződések, dokumentumok és nyilatkozatok tartalmát, továbbá a szerződéses feltételek teljesülését.

A támogatás mértéke 720 ml űrtartalmú magozott meggybefőttenként a feldolgozás számlával igazolt nettó költsége, de legfeljebb 40 Ft/üveg. A támogatás kiterjed egyéb feldolgozási módokra is úgymint: 4250 ml űrtartalmú befőtt, meggyvelő, sűrítmény, gyorsfagyasztott meggy. A támogatás egységnyi feldolgozott meggyre vetített összege ezekben az esetekben is megegyezik az előző pontban foglalt támogatással.
A támogatás jogosultja az a termelő, TÉSZ vagy feldolgozó, aki saját kockázatára a meggyet 2014. június 20. és július 20. között feldolgozza vagy feldolgoztatja és azt közraktárban 2015. május 31-ig leteszi.

A közraktárban letett áru után a művi közraktározás díjának 50%-át, de legfeljebb az áruérték 0,75%-át támogatásként a letevő utólag igényelheti. Saját közraktározás esetén sem haladhatja meg a támogatás azt az összeget, mint amennyi ugyanazon tétel művi közraktározásának támogatása lenne. A közraktárban elhelyezett áru után kibocsátott közraktárjegy korlátozás nélkül forgatható, így az áru megterhelhető, elzálogosítható, értékesíthető, de a határidő előtt ki nem tárolható. Amennyiben a letevő nem TÉSZ termelő, akkor megfelelő minőségtanúsítással kell rendelkeznie (pl. GLOBALGAP). A feldolgozónak -függetlenül attól, hogy letevő-e is egyben — a kamarai tagság mellett az ISO és a HACCP tanúsítványokkal is rendelkeznie kell.

A feldolgozandó meggynek hazai fajtának kell lennie úgymint: Érdi, Újfehértói, Debreceni, Kántorjánosi, Csengődi vagy Cigánymeggy. A feldolgozásnak 2014. június 20. és július 20. között kell megtörténnie. A támogatási kérelmek benyújtását, valamint a részletes támogatási feltételeket külön, várhatóan július második felében megjelenő jogszabály fogja tartalmazni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31