2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Itt a megoldás! - A kormány kezelné a meggypiaci feszültségeket

agrarszektor.hu
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) az ágazati szereplők bevonásával kidolgozta a meggypiaci feszültségek kezeléséhez szükséges intézkedéseket.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az FM a Kormány által biztosított többletforrások és a saját forrásainak átcsoportosításával 800 millió forintos támogatást nyújt 10-15 ezer tonna meggy feldolgozásához, és további 30 millió forintot a piacról történő ideiglenes kivonásához.

A tárca a piacstabilizációs intézkedéssel azt kívánja elérni, hogy a támogatás a vertikum minden szereplőjének, beleértve a meggytermelőnek az anyagi helyzetén javítson. Ennek érdekében elvárja, hogy mindazon termelők, akik a meggyet a letevőnek értékesítik, az árujukért méltányos - a nyújtott támogatás összegénél magasabb - árat kapjanak. A feldolgozási támogatás igénylése 2014. szeptember 1. és 30. között lehetséges, a kifizetés várhatóan október végéig megtörténik.

A tervezett támogatási konstrukció fontosabb elemei
A Földművelésügy Minisztérium a Kormány által biztosított többletforrások és saját forrásainak belső átcsoportosításával legfeljebb 800 millió forint támogatást nyújt 10-15 ezer tonna meggy feldolgozásához és további 30 millió forintot a piacról történő ideiglenes kivonásához. A támogatás a termék feldolgozásához és közraktárban történő tárolásához igényelhető, úgynevezett általános csekély összegű (de minimis) támogatásként. A támogatást össze kell számítani minden egyéb jogcímen a tárgyévben és az azt megelőző két évben kapott általános csekély összegű támogatással, és annak összege nem haladhatja meg — egy és ugyanazon vállalkozásonként — a 200.000 euró/3 év összeget. Amennyiben a támogatási igények együttesen meghaladják a rendelkezésre álló forrást, úgy a támogatás arányos csökkentését kell alkalmazni.

A támogatás kizárólag a többlettermés feldolgozása után és annak közraktárba tétele esetén adható, amelynek mértékét az alábbiak szerint kell megállapítani:
- a) mezőgazdasági termelő letevő esetén az elmúlt három éves időszakban általa megtermelt és felvásárolt termésmennyiség átlaga és 2014. évben az általa megtermelt és felvásárolt termésmennyiség összege közötti különbség,
- b) TÉSZ letevő esetén az elmúlt három éves időszakban felvásárolt termésmennyiség átlaga és a 2014. évben felvásárolt termésmennyiség közötti különbség,
- c) meggyfeldolgozó letevő esetén az elmúlt három éves időszakban feldolgozott termésmennyiség átlaga és a 2014-ben feldolgozott összes termésmennyiség közötti különbség.

A támogatás igénylőjének (letevő) - nyilatkoznia kell az előző három év átlagterméséről, az átlagos felvásárolt mennyiségről illetve az átlagos feldolgozott mennyiségről, továbbá a támogatási kérelemhez csatolnia kell a felvásárlást és a feldolgozást igazoló 2014. évi szerződések, számlák és felvásárlási jegyek másolatát. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) jogosult ellenőrizni, a megkötött szerződések, dokumentumok és nyilatkozatok tartalmát, továbbá a szerződéses feltételek teljesülését.

A támogatás mértéke 720 ml űrtartalmú magozott meggybefőttenként a feldolgozás számlával igazolt nettó költsége, de legfeljebb 40 Ft/üveg. A támogatás kiterjed egyéb feldolgozási módokra is úgymint: 4250 ml űrtartalmú befőtt, meggyvelő, sűrítmény, gyorsfagyasztott meggy. A támogatás egységnyi feldolgozott meggyre vetített összege ezekben az esetekben is megegyezik az előző pontban foglalt támogatással.
A támogatás jogosultja az a termelő, TÉSZ vagy feldolgozó, aki saját kockázatára a meggyet 2014. június 20. és július 20. között feldolgozza vagy feldolgoztatja és azt közraktárban 2015. május 31-ig leteszi.

A közraktárban letett áru után a művi közraktározás díjának 50%-át, de legfeljebb az áruérték 0,75%-át támogatásként a letevő utólag igényelheti. Saját közraktározás esetén sem haladhatja meg a támogatás azt az összeget, mint amennyi ugyanazon tétel művi közraktározásának támogatása lenne. A közraktárban elhelyezett áru után kibocsátott közraktárjegy korlátozás nélkül forgatható, így az áru megterhelhető, elzálogosítható, értékesíthető, de a határidő előtt ki nem tárolható. Amennyiben a letevő nem TÉSZ termelő, akkor megfelelő minőségtanúsítással kell rendelkeznie (pl. GLOBALGAP). A feldolgozónak -függetlenül attól, hogy letevő-e is egyben — a kamarai tagság mellett az ISO és a HACCP tanúsítványokkal is rendelkeznie kell.

A feldolgozandó meggynek hazai fajtának kell lennie úgymint: Érdi, Újfehértói, Debreceni, Kántorjánosi, Csengődi vagy Cigánymeggy. A feldolgozásnak 2014. június 20. és július 20. között kell megtörténnie. A támogatási kérelmek benyújtását, valamint a részletes támogatási feltételeket külön, várhatóan július második felében megjelenő jogszabály fogja tartalmazni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31