Nálunk is megjelenhet ez a tetű, de nem félünk

agrarszektor.hu
Magyarországon is megjelenhet az az új kártevő, amely a közelmúltban bukkant fel először Európában - közölte az agrárszektor.hu-val a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Spanyolországban azonosított sárga cukornád-levéltetű nálunk elsősorban a gabonaféléken okozhat károkat, de a Nébih szerint nem jelenthet nagy veszélyt. További jó hír, hogy a más levéltetűfajoknál engedélyezett rovarölő szerek az új kártevő ellen is bevethetők.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Megtelepedhet Magyarországon is a sárga cukornád-levéltetű, amely a közelmúltban jelent meg először Európában. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, az új kártevőt elsőként spanyol kutatók azonosították, és a feltételezések szerint Észak-Afrikából jutott át az európai kontinensre.

A kártevő a cukornádon számít gyakori fajnak, Európában pedig évelő vagy egyéves fűféléken telepedhet meg - közölte a Nébih. Így tápnövényei közé tartozhat a kukorica, az árpa, a búza, a cirok, a köles, a rizs és a zab is, de a hivatal szerint nem valószínű, hogy Európában jelentős károkat okoz. Spanyol szakértők viszont lehetséges előfordulást felrajzoló térkép elkészítését sürgetik, hogy a kártevő elterjedését meg lehessen előzni.

Magyarországon szintén arra lehet számítani, hogy a kártevő évelő vagy egyéves fűféléken telepszik meg. A Nébih a nálunk termesztett kalászos gabonaféléken sem valószínűsít jelentős károkat, de ha az új kártevő ellen védekezni kellene, a más levéltetű-fajok ellen engedélyezett rovarölő szerek bevethetők lennének.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?