Súlyosbodik a helyzet: hivatalosan is tartósan vízhiányos időszakot hirdettek

agrarszektor.hu
Kihirdette a belügyminiszter a tartósan vízhiányos időszakot július 1-jei kezdőnappal az egész ország területére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére. Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodóknak nem kell vízkészlet-járulékot fizetniük a visszavonásig.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A NAK tájékoztatása szerint július 1-től visszavonásig a gazdálkodóknak nem kell vízkészlet-járulékot (VKJ) fizetniük az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után. Az intézkedés - amelyet a vízgazdálkodásról szóló törvény alapján a mezőgazdasági művelésre használt talaj vízháztartási adatai és a hidrometeorológiai előrejelzések figyelembevételével hoztak meg - az éghajlati anomáliák által okozott termésátlag-csökkenés megállítását, illetve a költségterhek mérséklését célozza.

A vízkészlet-járulék kiszámításáról szóló rendelet szerint a június 17-től június 30-ig történt vízkivételekhez kapcsolódó vízkészlet-járulék összegét 20 százalékkal csökkenteni kell.

A NAK korábban a biztonságos élelmiszertermelés fenntartása érdekében a vízhiányos időszak visszavonásig érvényes megállapítását kezdeményezte, tekintettel a megelőző időszak csapadékhiányára, amely miatt már akkor 10-20 százalékkal kevesebb gabonatermést prognosztizáltak. A meteorológiai előrejelzések alapján, hosszabb távon is száraz, meleg, csapadékmentes időszakot vártak, amely azóta be is igazoldódott. A kialakult helyzet fokozza az aszálykárokat, valamint a szabadtéri tűzesetek kockázatát - hívta fel a figyelmet az agrárkamara.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03