Íme, a jövő: a legmenőbb magyar gazdák már ezeket a technológiákat használják

agrarszektor.hu
Szántóföldi technológiai és gépbemutatót tartott a KITE Zrt. 2021. június 9-én, a NAK Szántóföldi Napok keretén belül. Az esemény a tűző nap és a hőség ellenére is egy kisebb tömeget mozgatott meg, akiknek a vállalat szakemberei nemcsak elmondták, de az előkészített parcellán ténylegesen be is mutatták, milyen precíziós növénytermesztési eszközök és megoldások érhetőek el ma Magyarországon. A prezentáció egy drónos növényvédelmi bemutatóval ért véget, melyet a KITE Zrt. és a Duplitec Kft. együttműködési megállapodásának aláírása követett.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

2021. június 9-én együttműködési megállapodást kötött egymással a KITE Zrt. és a Duplitec Kft., aminek következménye, hogy a vállalat a mezőgazdasági dróntechnológiát is beépítette a portfóliójába. Az eseményről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szerződés aláírását megelőzte egy szántóföldi bemutató, amelynek keretén belül a KITE Zrt. szakemberei nemcsak szóban ismertették a Magyarországon ma elérhető precíziós növénytermesztési eszközöket és technológiákat, de az előkészített demóparcellán a közönség láthatta ezeket működés közben is. Mészáros Gábor, a KITE Zrt. Innovációs Központjának rendszerfejlesztési igazgatója arról beszélt, hogy az adatgyűjtés és az elemző algoritmusok segítségével hogyan lehet azonosítani a növénytermesztés során esetlegesen felmerülő problémákat, illetve ezekre milyen válaszok adhatóak a jelenleg is rendelkezésünkre álló technológiákkal.

Sojnóczki István, a vállalat technológiai fejlesztési igazgatója előadása során nemcsak a legújabb és legnagyobb mezőgazdasági gépeket, valamint a legkorszerűbb technológiákat mutatta be, hanem külön kitért arra is, hogy a régebbi eszközöket hogyan lehet bevonni a precíziós gazdálkodásba. A prezentáció során a hőséggel, napsütéssel, porral és zajjal dacoló közönség a saját szemével láthatta, milyen precizitással tudnak dolgozni a John Deere, a Rauch és a Köckerling gépei és eszközei, legyen szó talajművelésről, műtrágya-kijuttatásról, vetésről vagy éppen növényvédelmi kezelésekről.

A folytatásban Szendi Jenő, a KITE Zrt. öntözési üzletágának vezetője először azt mutatta be, melyek a legmodernebb csepegtetéses öntözési rendszerek, hogyan lehet ezeket telepíteni, és hogy az egyes beállítások milyen előnyökkel járhatnak az egyes növénykultúráknál. A szakember külön kiemelte a Kite Zrt. csévélődobos öntözőberendezését és a Valley körforgós öntözőgépét, amelyet a közönség ténylegesen is láthatott működés közben.

Az eseményt egy drónbemutató zárta, amelynek keretén belül a közönség láthatta, hogyan dolgozik és mire képes a DJI Agras T20-as mezőgazdasági drónja. A gép kezelője elmondta, hogy egy tartállyal a drón körülbelül egy hektárnyi területen képes növényvédelmi beavatkozást végezni, egy akkumulátor pedig egy felszállásra elég. Vagyis a drón egy tartállyal és egy akkumulátorral egy hektárt képes ellátni. A szakember szerint egy nap akár 35-40 felszállást is el lehet végezni, de a lazább növényvédelmi munkák során nagyobb sebességgel és repülési magassággal több munkát is el lehet végezni, ilyenkor két drónnal egy nap alatt akár 100-130 hektárnyi területen is le lehet fedni. A drón kezelője elmondta, hogy ahhoz, hogy folyamatosan tudjon egy drón dolgozni, ahhoz legalább négy akkumulátor kell és egy töltő. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a drónos növényvédelem a permetezőgépeket nem kiváltja, hanem csak kiegészíti. Ezzel együtt is megéri azonban, mert egy szezon alatt egy ilyen gép visszadolgozza az árát, és vissza is kell, hogy dolgozza, ellenkező esetben valamit rosszul csinálunk.

(Fotók: Agrárszektor/Szedlák Levente)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?