Íme, a jövő: a legmenőbb magyar gazdák már ezeket a technológiákat használják

Íme, a jövő: a legmenőbb magyar gazdák már ezeket a technológiákat használják

agrarszektor.hu
Szántóföldi technológiai és gépbemutatót tartott a KITE Zrt. 2021. június 9-én, a NAK Szántóföldi Napok keretén belül. Az esemény a tűző nap és a hőség ellenére is egy kisebb tömeget mozgatott meg, akiknek a vállalat szakemberei nemcsak elmondták, de az előkészített parcellán ténylegesen be is mutatták, milyen precíziós növénytermesztési eszközök és megoldások érhetőek el ma Magyarországon. A prezentáció egy drónos növényvédelmi bemutatóval ért véget, melyet a KITE Zrt. és a Duplitec Kft. együttműködési megállapodásának aláírása követett.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

2021. június 9-én együttműködési megállapodást kötött egymással a KITE Zrt. és a Duplitec Kft., aminek következménye, hogy a vállalat a mezőgazdasági dróntechnológiát is beépítette a portfóliójába. Az eseményről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szerződés aláírását megelőzte egy szántóföldi bemutató, amelynek keretén belül a KITE Zrt. szakemberei nemcsak szóban ismertették a Magyarországon ma elérhető precíziós növénytermesztési eszközöket és technológiákat, de az előkészített demóparcellán a közönség láthatta ezeket működés közben is. Mészáros Gábor, a KITE Zrt. Innovációs Központjának rendszerfejlesztési igazgatója arról beszélt, hogy az adatgyűjtés és az elemző algoritmusok segítségével hogyan lehet azonosítani a növénytermesztés során esetlegesen felmerülő problémákat, illetve ezekre milyen válaszok adhatóak a jelenleg is rendelkezésünkre álló technológiákkal.

Sojnóczki István, a vállalat technológiai fejlesztési igazgatója előadása során nemcsak a legújabb és legnagyobb mezőgazdasági gépeket, valamint a legkorszerűbb technológiákat mutatta be, hanem külön kitért arra is, hogy a régebbi eszközöket hogyan lehet bevonni a precíziós gazdálkodásba. A prezentáció során a hőséggel, napsütéssel, porral és zajjal dacoló közönség a saját szemével láthatta, milyen precizitással tudnak dolgozni a John Deere, a Rauch és a Köckerling gépei és eszközei, legyen szó talajművelésről, műtrágya-kijuttatásról, vetésről vagy éppen növényvédelmi kezelésekről.

A folytatásban Szendi Jenő, a KITE Zrt. öntözési üzletágának vezetője először azt mutatta be, melyek a legmodernebb csepegtetéses öntözési rendszerek, hogyan lehet ezeket telepíteni, és hogy az egyes beállítások milyen előnyökkel járhatnak az egyes növénykultúráknál. A szakember külön kiemelte a Kite Zrt. csévélődobos öntözőberendezését és a Valley körforgós öntözőgépét, amelyet a közönség ténylegesen is láthatott működés közben.

Az eseményt egy drónbemutató zárta, amelynek keretén belül a közönség láthatta, hogyan dolgozik és mire képes a DJI Agras T20-as mezőgazdasági drónja. A gép kezelője elmondta, hogy egy tartállyal a drón körülbelül egy hektárnyi területen képes növényvédelmi beavatkozást végezni, egy akkumulátor pedig egy felszállásra elég. Vagyis a drón egy tartállyal és egy akkumulátorral egy hektárt képes ellátni. A szakember szerint egy nap akár 35-40 felszállást is el lehet végezni, de a lazább növényvédelmi munkák során nagyobb sebességgel és repülési magassággal több munkát is el lehet végezni, ilyenkor két drónnal egy nap alatt akár 100-130 hektárnyi területen is le lehet fedni. A drón kezelője elmondta, hogy ahhoz, hogy folyamatosan tudjon egy drón dolgozni, ahhoz legalább négy akkumulátor kell és egy töltő. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a drónos növényvédelem a permetezőgépeket nem kiváltja, hanem csak kiegészíti. Ezzel együtt is megéri azonban, mert egy szezon alatt egy ilyen gép visszadolgozza az árát, és vissza is kell, hogy dolgozza, ellenkező esetben valamit rosszul csinálunk.

(Fotók: Agrárszektor/Szedlák Levente)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?