Itt a bejelentés: mostantól mezőgazdasági drónokkal is kereskedik a KITE

agrarszektor.hu
2021. június 9-én a NAK Szántóföldi Napok keretén belül együttműködési megállapodást írt alá a KITE Zrt. és a Duplitec Kft. Ennek értelmében a KITE Zrt. a mezőgazdasági dróntechnológiát is beépítette a portfóliójába. A létrejött megállapodást a két vállalat közötti másfél éves szakmai együttműködés előzte meg.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat megalapítása óta mindig is híve volt a legújabb technológiáknak. A szakember beszélt arról is, hogy körülbelül 10 éve indult el az a fajta fejlesztés, ami elvezetett ehhez az együttműködési megállapodáshoz. Szabó Levente kitért arra is, hogy 5 éve még senki se gondolta volna, hogy a drónok egyszer megjelenhetnek a mezőgazdaságban, és akár növényvédelmi célra is lehet majd használni őket. A szakember elismerte, hogy a drónok felhasználásának jogi szabályozása ugyan még nincs kész, de a technológiába való illesztés, az innen nyerhető adatok és információk használata, illetve a rendszerszintű gondolkodás a drónokban már egy kiforrott, rendelkezésre álló konstrukció. Szabó Levente elmondta, hogy a Duplitec Kft.-ben találták meg azt a partnert, aki olyan színvonalon tudja képviselni a dróntechnológiát, ami méltó a KITE Zrt.-hez, és hogy a drónok mostantól ténylegesen is a vállalat Precíziós Gazdálkodási Rendszerének részévé válnak, és ugyanúgy lehet majd ezeket a gépeket használni, mint egy automata kormányzású John Deere traktort.

Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója elmondta, hogy a vállalat már jó ideje dolgozik a drónok a technológiájukba történő integrálásán, az első drónvizsgálatok 4-5 évvel ezelőtt kezdődtek, amikor még elsősorban a különböző adatgyűjtéssel foglalkozó gépek rendszerbe állítása volt a feladat. 2020 nyarára pedig eljutottak oda, hogy megvásárolták az első drónt a Duplitec Kft.-től, az év végén pedig elkezdődött a két cég között a szakmai együttműködés. A szakember beszélt arról is, hogy a két vállalat már másfél éve vizsgálja, hogyan lehet a dróntechnológiát a leghatékonyabban beilleszteni a mezőgazdaságba. Hadászi László biztos benne, hogy a jövőre nézve is gyümölcsöző lesz ez az együttműködés.

A KITE Zrt. műszaki kereskedelmi vezérigazgató-helyettese, Zahorán Zalán elmondta, hogy a fejlesztési szakasz megkoronázása a kereskedelmi szerződés aláírása Duplitec Kft.-vel. A szakember szerint az autonóm eszközök egyre nagyobb teret fognak nyerni a mezőgazdaságban. Zahorán Zalán beszélt arról is, hogy nemcsak a drónok képesek az önálló munkavégzésre, hanem - ha megfelelő digitalizáció van mögöttük - a kereskedelmi forgalomban már kapható, meglevő gépek is képesek precíziós és/vagy önálló munkavégzésre is. A szakember úgy látja, hogy a gyártók első válaszlépése az agráriumban tapasztalható munkaerőhiányra az volt, hogy először nagyobb és hatékonyabb gépeket kezdtek gyártani, majd eljutottak oda, hogy ezeknek a gépeknek a vezérléséhez a munkaműveletek kiadásához szükséges adatokat is automatán lehet majd gyűjteni. Ahogy Zahorán Zalán fogalmazott, hamarosan eljön az az idő, hogy az agronómusoknak reggelente nem kell kimenniük a földekre, hogy felmérjék az állományokat, hanem az irodájukból, egy drónflottát irányítva is megtehetik majd ezt. A szakember elmondta, hogy a KITE Zrt. és a Duplitec Kft. ezt az évet a kereskedelmi kapcsolat erősítésének fogja szentelni, a gépkereskedelem mellett az alkatrész-kereskedelmet is szeretnék kiépíteni. Zahorán Zalán szeretné, ha az idei év végéig a szervizes apparátusukat olyan oktatásban tudnák részesíteni, hogy jövőre már el tudják végezni a garanciális és szervizfeladatokat is.

Nagy György, a Duplitec Kft. tulajdonos-ügyvezetője elmondta, hogy 2016-2017 óta foglalkoznak drónokkal, és jelenleg ők a DJI vállalat vezető magyarországi disztribútorai. Ez a cég a világpiac több mint 70%-át fedi le, a fogyasztói területtől az ipari-mezőgazdasági területig. Nagy György szerint a drónok a jövő technológiái, mind ipari, mind mezőgazdasági területen. A szakember kifejtette, hogy a mostani együttműködési megállapodás később még kibővülhet oktatási, szervizelési és értékesítési tartalommal is. Nagy György és Szabó Levente az Agrárszektor kérdésére elmondták, hogy a mezőgazdasági szereplők részéről nagy az érdeklődés a dróntechnológia iránt, a gazdák és a vállalkozások az előzetes felmérések szerint a lízingeléssel és bérléssel szemben inkább megvásárolnák maguknak a drónokat, különösen most, hogy a gépbeszerzési pályázatokban már drónok beszerzésére is igényelhető támogatás.

Frikker Attila, a Duplitec Kft. üzletfejlesztési igazgatója elárulta, hogy a vállalat 2016 óta képviseli a DJI-t Magyarországon. A szakember felidézte, hogy hogyan fogadták az országban a drónokat és hogy évről évre hogyan nőtt irántuk az érdeklődés. Frikker Attila szerint számukra és drónpiac szempontjából is hosszú volt az út, amelynek a következő lépcsőfoka és stádiuma ez a mostani megállapodás. A szakember beszélt arról is, hogy a vállalat nagyon erős jövőképpel rendelkezik, és ebben segítségükre van az, hogy a megfelelő gyártókat tudják képviselni. Frikker Attila szerint azok a megoldások, amiket ők forgalmaznak, mind-mind kipróbált megoldások, például a DJI drónjaiból csak Kínában 2020-ban mintegy 40 ezer példányt helyeztek üzembe, de a portfóliójukban más gyártók drónjai is megtalálhatóak. A szakember elmondta, hogy az együttműködési megállapodásnak köszönhetően a KITE Zrt. gépválasztéka monitoringra, beavatkozásra és egyéb feladatok ellátására alkalmas drónokkal bővült.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?