Merész tervvel álltak elő a hollandok: ez forradalmasíthatja a növénytermesztést

Merész tervvel álltak elő a hollandok: ez forradalmasíthatja a növénytermesztést

agrarszektor.hu
Eljöhet az az idő, méghozzá a nem is túl távoli jövőben, amikor Hollandiában minden zöldség- és gyümölcstermesztő drónokkal fogja végezni a növényvédelmi kezeléseket. Egy friss tanulmány ugyanis arra a megállapításra jutott, hogy egy drón akár 500 hektárnyi termőterületet is képes lefedni működése során.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Egy friss tanulmány szerint Hollandiában a jövőben akár minden gyümölcs- és zöldségtermesztő drónokat használhat a növényei permetezésére. A SEO Economic Research tanulmánya alapján, amely a drónokban rejlő lehetőségeket vizsgálta a kertészetben és a szántóföldi gazdálkodásban, 2050-re mindössze 44 drón elegendő lesz Hollandia teljes gyümölcs- és zöldségterületének permetezésére - írta meg a Future Farming. A kutatók a mezőgazdaságra vonatkozóan azt a feltételezést használják, hogy egy drón akár 500 hektár termést is képes kezelni. Hollandiában a gyümölcs és zöldség teljes termőterülete 22 ezer hektár, így, ha minden drón 500 hektárt képes permetezni, akkor 44 drón elegendő lenne az egész országra. A tanulmány során a kutatók nem tettek különbséget a különböző típusú növények között, és más autonóm kezelési módszerek sem szerepeltek a számításban.

A teljes holland mezőgazdasági szektorra vonatkozóan a SEO előrejelzése szerint 2050-re a gazdák összesen 1455 drónt fognak majd használni. A legtöbb drónra földvizsgálathoz van szükség, és nagyjából 1000 gazdaság (beleértve a gyümölcs- és zöldségtermesztőket is) hamarosan saját drónnal fog rendelkezni ezekre a vizsgálatokra. Más cégek, elsősorban a közepes (50-100 hektár) és a kisebb gazdaságok jellemzően inkább bérelni fogják a drónokat ezekre a feladatokra.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a drónok használata Hollandiában, ám drónok használatának pontos hatása még mindig nem tisztázott az országban. A SEO Economic Research a Decisio-val és a To70-nel közösen ezért a holland kormány megbízásából készített feltáró tanulmányt a holland drónpiac lehetséges társadalmi és gazdasági értékéről. A kutatók egy korábbi európai tanulmányt használtak, amely - egyebek mellett - olyan előfeltételezéseket fogalmaz meg, hogy a jövőben minden gyümölcs- és zöldségtermesztő drónokat fog használni a növényvédelmi kezelések alkalmazására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 22. 15:32