Merész tervvel álltak elő a hollandok: ez forradalmasíthatja a növénytermesztést

agrarszektor.hu
Eljöhet az az idő, méghozzá a nem is túl távoli jövőben, amikor Hollandiában minden zöldség- és gyümölcstermesztő drónokkal fogja végezni a növényvédelmi kezeléseket. Egy friss tanulmány ugyanis arra a megállapításra jutott, hogy egy drón akár 500 hektárnyi termőterületet is képes lefedni működése során.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Egy friss tanulmány szerint Hollandiában a jövőben akár minden gyümölcs- és zöldségtermesztő drónokat használhat a növényei permetezésére. A SEO Economic Research tanulmánya alapján, amely a drónokban rejlő lehetőségeket vizsgálta a kertészetben és a szántóföldi gazdálkodásban, 2050-re mindössze 44 drón elegendő lesz Hollandia teljes gyümölcs- és zöldségterületének permetezésére - írta meg a Future Farming. A kutatók a mezőgazdaságra vonatkozóan azt a feltételezést használják, hogy egy drón akár 500 hektár termést is képes kezelni. Hollandiában a gyümölcs és zöldség teljes termőterülete 22 ezer hektár, így, ha minden drón 500 hektárt képes permetezni, akkor 44 drón elegendő lenne az egész országra. A tanulmány során a kutatók nem tettek különbséget a különböző típusú növények között, és más autonóm kezelési módszerek sem szerepeltek a számításban.

A teljes holland mezőgazdasági szektorra vonatkozóan a SEO előrejelzése szerint 2050-re a gazdák összesen 1455 drónt fognak majd használni. A legtöbb drónra földvizsgálathoz van szükség, és nagyjából 1000 gazdaság (beleértve a gyümölcs- és zöldségtermesztőket is) hamarosan saját drónnal fog rendelkezni ezekre a vizsgálatokra. Más cégek, elsősorban a közepes (50-100 hektár) és a kisebb gazdaságok jellemzően inkább bérelni fogják a drónokat ezekre a feladatokra.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a drónok használata Hollandiában, ám drónok használatának pontos hatása még mindig nem tisztázott az országban. A SEO Economic Research a Decisio-val és a To70-nel közösen ezért a holland kormány megbízásából készített feltáró tanulmányt a holland drónpiac lehetséges társadalmi és gazdasági értékéről. A kutatók egy korábbi európai tanulmányt használtak, amely - egyebek mellett - olyan előfeltételezéseket fogalmaz meg, hogy a jövőben minden gyümölcs- és zöldségtermesztő drónokat fog használni a növényvédelmi kezelések alkalmazására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?