Készüljünk fel, mert az idei nyár legforróbb hete következik

agrarszektor.hu
Az előttünk álló héten igen meleg, száraz időben lesz részünk, frissítő záporok, zivatarok csak kevés helyen fordulnak elő. Az időjárási frontok csak súrolják, sőt északon el is kerülik hazánkat, így a hét végéig a meleg fokozódására kell számítani. Bár a száraz időjárás kedvez a talajelőkészítési és egyéb mezőgazdasági munkáknak, ezek tervezésénél a forróság mellet az igen magas UV B sugárzásra is érdemes figyelni.

A múlt hét második felében már csak foltokban hullott 1 millimétert meghaladó csapadék, így a sokfelé szeles időben a hét elején esett kiadósabb esők által átnedvesített talaj felső rétege erőteljesen száradni kezdett. A mélyebb rétegek nedvességviszonyai igen eltérőek az országban a talaj szerkezetétől és a lehullott csapadéktól függően.

A héten tovább szárad a talaj, a múlt heti esők ellenére is az aszály fokozódására kell számítani.

A júliusi csapadékösszeg az Alföldön, a Kisalföldön és a nyugati határszélen az átlagos érték alatt alakult, az északi országrészben és a múlt heti esők következtében a Dunántúl nagy részén viszont valamivel az átlag fölötti értékeket mértek. A kukoricának szükséges 100 millimétert azonban csak foltokban érte el a júliusi csapadék - írja a met.hu.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és a Dunántúl nagy részén 850-950 foknap körül, az ország délkeleti részén pedig 1000-1100 foknap körül alakulnak. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, délen a tavalyi értékeket is egyre inkább meghaladva járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól nyomon követhető a már learatott területek (barnás foltok) növekedése. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint a termésképződés fázisában lévő növényeinknél sem növekszik már a zöldtömeg nagysága.

Jellemzően napos idő várható egész héten, kevés fátyol- és gomolyfelhővel. A forró, napos időben fennáll a perzselés veszélye, illetve az erős napsugárzás napégést is okozhat a gyümölcsökön. Egy-egy zápor, esetleg zivatar főként az északi országrészben illetve a Dunántúl nyugati és északi részén fordulhat elő, a legnagyobb eséllyel vasárnap. Ezzel együtt is jellemzően száraz idő lesz igen erős párolgással.

Egész héten légköri aszály várható, a levegő relatív páratartalma a legmelegebb órákban 30 százalék alatt alakul, és éjszaka is nagy területeken marad 60 százalék alatt.

A főként délies, a hétvégén északira forduló szél csak helyenként, főként a Dunántúlon élénkül meg, a mérsékelt vagy gyenge szél az ország nagy részén nem fokozza az amúgy is erős párolgást, ugyanakkor a forróság érzetünket sem enyhíti. A hőmérséklet a legtöbb helyen éjszaka sem csökken 20 fok alá, napközben pedig a legmelegebb órákban a 35 fokot is meghaladja, és a hét második felében elsősorban délkeleten a 39-40 fokot is eléri. Így az előttünk álló hét az idei nyár eddigi legforróbb hetének ígérkezik. A hőségben a szabadban dolgozó emberek megfelelő vízutánpótlása mellett fokozottan oda kell figyelni az állatok megnövekedett ivóvíz igényére is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?