Újra visszatér az elviselhetetlen kánikula

agrarszektor.hu
A múlt heti hőségnek véget vető hidegfront hatása csak átmeneti, keddtől ismét melegedés kezdődik, és a hét közepére visszatér a forróság száraz, napos idővel. Ez a hőhullám azonban nem ígérkezik olyan hosszúnak, mint az előző, a jelenlegi számítások szerint péntek este, szombat hajnalban egy magassági hidegörvény közelíti meg hazánkat, így a hétvégére záporok, zivatarok kíséretében ismét mérséklődik a meleg. A hét közepén még figyeljünk oda gyümölcsöseinkre, ugyanis a forróság miatt fennállhat a perzselés veszélye.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A múlt pénteken és szombaton csak a Dunántúl nyugati részén, vasárnap azonban sokfelé fordultak elő záporok, zivatarok. Hétfő délig pedig az ország nagy részén kiadós eső kísérte a hidegfront átvonulását. A csapadék eloszlásának a vasárnapi zivatarok miatt nagy volt a területi szórása, foltokban 40 milliméter fölötti csapadékösszegek is előfordultak, míg voltak területek, ahol alig esett.

Összességében azonban az ország nagy részén 10-25 milliméter közötti csapadék hullott, amire már igen nagy szüksége volt a növényeknek, hiszen a csapadékhiány a múlt hét végére már meghaladta a 100 millimétert, az Alföldön pedig sokfelé a 150 millimétert is.

A talaj felső 20 centiméteres rétege most sokfelé átnedvesedett, és bár a következő napokban ismét száradni fog a talaj, ebből a nedvességből a mélyebb rétegekbe is le tud szivárogni valamennyi - írja a met.hu.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és a Dunántúl nagy részén 950-1050 foknap körül, az ország délkeleti részén pedig 1150 foknap körül alakulnak. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, és a tavalyi értékeket is egyre inkább meghaladva járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól nyomon követhető a már learatott területek (barnás foltok) növekedése. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint a termésképződés fázisában lévő növényeinknél sem növekszik már a zöldtömeg nagysága.

A hidegfront elvonulása után keddtől országszerte napos idő várható kevés gomolyfelhővel, és csak pénteken kezd nyugat felől ismét megnövekedni a felhőzet. A csaknem zavartalan napsütésben ismét igen erős lesz az UV B sugárzás. Többnyire száraz időre van kilátás, de szerdától kisebb valószínűséggel előfordulhat egy-egy zápor, zivatar. A jelenlegi számítások szerint azonban péntek délutántól szombat délutánig többfelé kell záporokra, zivatarokra, majd esőre számítani. Kedden hajnalban foltokban párásság és köd is előfordulhat, valamint a napos, meleg idő ellenére is csak csütörtökre szárad ki jelentősen a levegő. Ekkor a legmelegebb órákban már csak 30-35 százalék körül alakul a relatív páratartalom, ami a melegben légköri aszályt okoz majd.

A hét közepén ismét felléphet a perzselés veszélye, és az erős napsütésben a gyümölcsök napégést szenvedhetnek.

Kedden északnyugaton, csütörtökön és pénteken pedig többfelé megélénkül a délkeleti szél, majd péntek estétől a hét végéig erős és viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet kedden még 27 és 32 fok között alakul a legmelegebb órákban, majd szerdától visszatér a hőség, és ismét 35 fok körül, délkeleten azonban néhány fokkal fölötte alakul a hőmérséklet a legmelegebb órákban. Az éjszakák is csak a hét elején hoznak enyhülést, csütörtökön és pénteken az ország nagy részén pedig hajnalban sem hűl 20 fok alá a hőmérséklet. A levegő felfrissülését hozó hidegfront várhatóan szombat reggelre érezteti majd a hatását, a hétvégére pedig akár 30 fok alá is visszaesik majd a hőmérséklet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?