Őszi időjárást hoz magával a szeptember

agrarszektor.hu
Általános tapasztalat, hogy az időjárás augusztus 20-a után kezdi megmutatni az elkerülhetetlen ősz közeledtét, amit a hőmérsékleti adatok sok éves átlaga is alátámaszt. Az idei évben azonban úgy tűnik, hogy a meteorológiai ősz első napja lesz az utolsó, igazi nyáriasnak mondható nap, utána pedig valóban ősziesre fordul az idő. Az eddigi tapasztalatok alapján azonban komoly esélyek vannak arra, hogy a "vénasszonyok nyara" még szeptemberben visszavarázsolja a nyár végi hangulatot, de erre a következő egy hétben egyelőre nincs komoly esély.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A hét első felére egyre melegedő, napos száraz időjárás volt jellemző, ami a nyár utolsó hetére igazi strandidőt hozott, ugyanakkor az aszályos területek nagyságát tovább növelte ez a csapadékhiány. 

A hőmérséklet pénteken még igazi nyárias időjárást idéz, majd szombattól folyamatosan visszaesik, és a jövő héten már 20 fok környékén alakulnak a maximumok.

A légmozgás a hét végén már gyakran megélénkül országszerte, és a jövő hét elején már több helyen lehetnek majd erős széllökések is - írja a met.hu.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon 1350-1430 foknap körül, az ország déli részén pedig 1400-1480 foknap között alakulnak. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, és a tavalyi értékeket is jelentősen meghaladva járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól látszik, hogy elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben, illetve az akáccal, gyümölcsfákkal beültetett területeken nagy a zöldtömeg aránya. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint országosan már nem jellemző a zöldtömeg növekedése, és foltokban megfigyelhetők már olyan területek, ahol tovább csökkent a zöldtömeg nagysága.

A folytatásban csütörtökön és pénteken napközben még a csendes, napos, csapadékmentes időjárás lesz a jellemző, majd péntek este egy frontrendszer éri el az országunkat nyugat felől, ami egy nagyobb felhőzetet hoz magával, és ismétlődő csapadékhullásra kell számítanunk.

A met.hu szerint péntek este nyugaton, szombaton az országban mindenhol, de csak szórványos jelleggel, vasárnap pedig az egész ország területén számíthatunk csapadékhullásra. Az ilyen típusú rendszereknek a nagy változékonyság a sajátja, ezért a csapadékok alakulásáról érdemes lesz folyamatosan tájékozódni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?