Hideg és hó sem érkezik a földekre

agrarszektor.hu
A sokéves átlagok alapján január eleje és közepe szokott az év leghidegebb időszaka lenni. A legfrissebb előrejelzések alapján azonban idén ez nem így lesz az év első hetében, a hét végéig ugyanis folytatódik az enyhe, csapadékos időjárás. Ennek legfőbb oka, hogy a térségükben megmarad az erőteljes nyugatias áramlás, mellyel az óceán felől légtömegek érkeznek az ország felé.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahogy az egész december, úgy az elmúlt hét is az átlagosnál jóval enyhébb időt hozott, mintegy 3-5 fokkal volt melegebb az átlagosnál. Nagyobb hideg és hó sem volt jellemző. Fagymentes éjszakák is előfordultak, csak 30-án reggelre alakult ki többfelé -5 fok körüli fagy. Kisebb eső sokfelé, de jelentősebb mennyiség csak 28-án és inkább csak a Dunántúlon (többfelé zivatarral), illetve 31-én északnyugaton fordult elő. Helyenként 30 millimétert meghaladó mennyiség is összejött a hét során.

A december havi csapadékösszeg a főváros térségét leszámítva általában jóval meghaladta az átlagot, és többfelé annak duplája is lehullott. A talaj így már országszerte nedves, valamint egyre nagyobb mélységig jó vízellátottságú.

A felső, nagyjából 50 centiméter gyakorlatilag telített, ennél mélyebben helyenként még van némi nedvességhiány. A hónap második felére helyenként belvizes területek is kialakultak, ezek kiterjedése azonban lassan csökken. A talaj felső 20 centiméteres rétegének hőmérséklete az elmúlt hét óta alig változott, jelenleg többnyire 2 és 5 fok között alakul az országban.

Az őszi vetések jól telelnek, de ugyanez igaz a kártevőkre és a károsítókra is. A belvizes területeken az átmeneti vízborítást a vetések egyelőre átvészelik.

A folytatásban lényeges változás nem várható időjárásunkban.

Kedden esős idő valószínű, legnagyobb mennyiségben a déli országrészben, majd átmeneti szünet után szerdán is érkezik egy gyors mozgású csapadékzóna.

Pénteken is számíthatunk esőre, de a hét vége már száraznak ígérkezik. A csapadék heti összmennyisége 5 és 15 millimétetr között alakulhat, így a belvizes területek kiterjedése kissé növekedhet a hét során. Enyhe marad az idő, éjszakánként legfeljebb gyenge fagyok fordulhatnak elő. A maximumok pedig többnyire 5 és 10 fok között alakulnak majd, de a hét végére erőteljes felmelegedés látszik, így akkor sokfelé 10 fok feletti értékek is előfordulhatnak. A talaj hőmérséklete eleinte nem változik, majd a hét végére a felszínhez közel kissé emelkedni fog.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02