Hamarabb is lekerülhet a másodvetés? Magyarország halogatja a döntést

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság újabb könnyítésekről döntött a zöldítési előírások terén. A cél most is az állatok takarmánybázisának megteremtése volt. A probléma elsősorban az észak-nyugati tagállamokat érinti, mégis van néhány előírás, amin a magyarok is szívesen módosítanának.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Bizottság a következő változtatásokat tette a zöldítés terén:

  • Az a másodvetés, amelyik a takarmányellátást szolgálja, tisztán is elvethető, nem kötelező magkeverék használata.
  • A kéthónapos területen tartás kötelezettségét le lehet rövidíteni annak érdekében, hogy az árpa- vagy búzavetés időben megtörténhessen.
  • A búza- vagy árpavetéseket is lehet másodvetésként, illetve legeltetésre használni.
  • A parlagterületek kaszálása és legeltetése nemcsak a balti államokban, Lengyelországban, Dániában, Finnországban és Svédországban megengedett, hanem kiterjesztették Franciaországra is.

A fenti könnyítések visszamenőlegesen is érvényesek, tehát a már elvetett zöldtrágyanövényekre is vonatkoznak. A brüsszeli döntés nem kötelező érvényű az egyes tagállamokra, csupán egy lehetőség, amivel élni lehet. Hazánkban a zöldtrágyanövényeknek 60 napon át kell a területen maradniuk, mielőtt betárcsázásra kerülnek. Utánuk jellemzően már csak tavasszal vethető főnövény. A kivételes szabály azonban most lehetőséget adna egy búzavetésre is a zöldítést célzó állomány után. A magyar kormány egyelőre nem hozott döntést a kérdésben.

Brüsszel engedélyezte a területalapú támogatás 70 százalékának és a vidékfejlesztési pénzek 85 százalékának előlegként való kifezetését is október közepétől. A javaslatok formális megszavazása még hátra van, de ettől már nem várható szabálymódosulás.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?