2022. október 5. szerda Aurél

Erről sok gazda megfeledkezik Magyarországon: pedig sok pénz múlhat rajta

agrarszektor.hu
A támogatásokhoz is kapcsolódik az a fontos elvárás, hogy az ember betartsa az alapvető szabályokat. Ebből kifolyólag nem egy terület- és állatalapon nyújtott támogatás előfeltétele a Kölcsönös megfeleltetés (KM) előírásrendszerének alkalmazása. Ezek egyik fontos eleme, hogy növényvédő szereket azok kategóriájának megfelelő engedéllyel rendelkező szakember juttathat ki, vagy ilyen személy felügyelete mellett kerülhetnek kijuttatásra.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Ez az előírásrendszer nemcsak a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti állapotra vonatkozó kritériumokat tartalmazza, hanem mellettük a Jogszabályba Foglalt Gazdálkodói Követelményeket is, melyekből a 10. JFGK 10.tartalmazza a növényvédő szer kijuttatása, tárolása során ellenőrzésre kerülő tételeket - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Ennek egyik fontos eleme, hogy a növényvédő szereket azok kategóriájának megfelelő engedéllyel rendelkező szakember juttathatja ki, vagy ilyen személy felügyelete mellett kerüljenek kijuttatásra. Számos szer esetében tehát elvárt az úgynevezett fehér, vagy zöld könyv megléte, annak érvényessége.

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabályok eseti felmentéseket adtak az érvényesség tekintetében. A fenti zöld és fehér könyv vonatkozásában 2021. december 17. napján megjelent a veszélyhelyzetet szabályozó 2021. évi CXXX. törvény, melynek értelmében a növényvédőszervásárlási engedélyre is vonatkozó zöld és fehér könyvek érvényességi ideje - a korábbi szabályozástól eltérően - 2022. június 30-án jár le.

Az új szabályozás szerint mindazoknak, akiknek 2020. november 4. és 2022. május 31. között járt, illetve jár le az engedélyük, 2022. június 30. napjáig érvényes az okmányuk. Ez tehát azt jelenti, hogy az engedély tulajdonosának eddig a határnapig kell intézkednie a dokumentum lejáratának meghosszabbításáról.

Fontos ezt a gazdálkodóknak is ismerniük, hiszen csak azon szakemberek esetében tudják teljesíteni az elvárásokat, akik érvényesítették a fentiek szerint engedélyüket. A VP AKG Integrált növényvédelem tekintetében, ugyancsak elvárt ezen alapvető jogszabályi kötelezettség teljesítése.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 4. 11:01