Erről sok gazda megfeledkezik Magyarországon: pedig sok pénz múlhat rajta

Erről sok gazda megfeledkezik Magyarországon: pedig sok pénz múlhat rajta

agrarszektor.hu
A támogatásokhoz is kapcsolódik az a fontos elvárás, hogy az ember betartsa az alapvető szabályokat. Ebből kifolyólag nem egy terület- és állatalapon nyújtott támogatás előfeltétele a Kölcsönös megfeleltetés (KM) előírásrendszerének alkalmazása. Ezek egyik fontos eleme, hogy növényvédő szereket azok kategóriájának megfelelő engedéllyel rendelkező szakember juttathat ki, vagy ilyen személy felügyelete mellett kerülhetnek kijuttatásra.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ez az előírásrendszer nemcsak a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti állapotra vonatkozó kritériumokat tartalmazza, hanem mellettük a Jogszabályba Foglalt Gazdálkodói Követelményeket is, melyekből a 10. JFGK 10.tartalmazza a növényvédő szer kijuttatása, tárolása során ellenőrzésre kerülő tételeket - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Ennek egyik fontos eleme, hogy a növényvédő szereket azok kategóriájának megfelelő engedéllyel rendelkező szakember juttathatja ki, vagy ilyen személy felügyelete mellett kerüljenek kijuttatásra. Számos szer esetében tehát elvárt az úgynevezett fehér, vagy zöld könyv megléte, annak érvényessége.

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabályok eseti felmentéseket adtak az érvényesség tekintetében. A fenti zöld és fehér könyv vonatkozásában 2021. december 17. napján megjelent a veszélyhelyzetet szabályozó 2021. évi CXXX. törvény, melynek értelmében a növényvédőszervásárlási engedélyre is vonatkozó zöld és fehér könyvek érvényességi ideje - a korábbi szabályozástól eltérően - 2022. június 30-án jár le.

Az új szabályozás szerint mindazoknak, akiknek 2020. november 4. és 2022. május 31. között járt, illetve jár le az engedélyük, 2022. június 30. napjáig érvényes az okmányuk. Ez tehát azt jelenti, hogy az engedély tulajdonosának eddig a határnapig kell intézkednie a dokumentum lejáratának meghosszabbításáról.

Fontos ezt a gazdálkodóknak is ismerniük, hiszen csak azon szakemberek esetében tudják teljesíteni az elvárásokat, akik érvényesítették a fentiek szerint engedélyüket. A VP AKG Integrált növényvédelem tekintetében, ugyancsak elvárt ezen alapvető jogszabályi kötelezettség teljesítése.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?