Lassan javul a helyzet: délen még mindig elképesztő a csapadékhiány

agrarszektor.hu
Mintegy 100 milliméter csapadék hiányzik a talajból a déli, délnyugati területeken. Habár az őszi nagy hiány után a csapadék folyamatosan pótlódik a földeken, és a kemény hideg is jótékony hatással volt a mezőgazdaságra, tavaszig fontos lenne, hogy a szárazabb területek is feltöltődjenek nedvességgel. A héten ezzel szemben jelentősebb mennyiségű csapadékra nincs kilátás, és a hőmérséklet akár a 10 fokot is elérheti majd.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az előző hét hideg, havas idővel indult, és több frontrendszer is áthaladt Magyarország felett. Az enyhébb idő jellemzően a nyugati országrészben volt, ugyanakkor keleten a hét legvégéig kitartott a havas időjárás. A leghidegebb reggel a múlt héten kedden alakult ki, akkor mínusz 16-19 fok is előfordult, vasárnap délnyugaton azonban már 10 fokig melegedett a levegő. A nyugati országrészben már egyáltalán nincs hó, összefüggő hó (a hegyeinket nem számítva) inkább már csak az északkeleti, keleti határ közelében van. A sok frontátvonulás ellenére viszonylag kevés csapadék hullott az országban az elmúlt héten, csak az ország északnyugati és északkeleti csücskében, valamint Budapest környékén esett 10 millimétert meghaladó mennyiség. Különösen délnyugaton esett kevés csapadék az elmúlt hetekben, arrafelé a 100 millimétert is meghaladja már a csapadékhiány. A talaj felső 20 centiméteres rétege országszerte nedvességgel telített, ugyanakkor délnyugaton ettől kissé szárazabb, az ország nagyobb részén azonban az 50 centiméternél mélyebb rétegekben még bőven van hely további nedvességnek - írja a met.hu.

Naptárilag a meteorológiai tél közepénél járunk, amely eddig kedvezően alakult. Habár volt kemény hideg is, melyre a kártevők miatt is szükség van, de fagy nem károsított. A csapadék az őszi nagy hiány után folyamatosan pótlódik a talajban, a déli, délnyugati területeken ugyanakkor még akár 100 milliméter csapadék is kellene tavaszig, szép egyenletes időbeli eloszlásban. Ehhez a légköri áramlás délnyugatira kellene forduljon, erre azonban csak a hét végétől van esély.

A hét első felében még északnyugat felől érkeznek majd nagy sebességgel időjárási frontok az ország fölé, a hét második felétől azonban délnyugatira fordul az áramlás, és folytatódik az évszakhoz képest enyhe idő. Jelentősebb mennyiségű csapadékra nincs kilátás a héten, de többször, többfelé várható gyenge eső, havas eső, a hét első felében pedig akár havazás is. A hétfői szeles időjárás kedden is folytatódik, és csak szerdán a nap második felére mérséklődik számottevően a szél, a Dunántúl déli felén azonban még csütörtökön is számítani kell erős széllökésekre. Bár hétfő estétől lehűlés kezdődik, és kedden hajnalban északon és keleten mínusz 5 fok alá hűl a levegő, máshol csak pár fokkal fagypont alatt alakul majd a hőmérséklet. A maximum értékek északon és északkeleten általában 5 fok körül, vagy kissé az alatt, a déli, délnyugati országrészben pedig a hét közepén 10 fok körül alakulnak majd.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?