Nem mindenhol örülhetnek a magyar gazdák: ebben a térségben óriási a szárazság

agrarszektor.hu
A múlt szombatig, azaz csaknem tíz napon át tartó csapadékos időjárás az ország nagy részén feltöltötte nedvességgel a talajok felső rétegét. A kukoricának és napraforgónak igen nagy szüksége volt az esőre, bár a viharos szél, és néhol a jégeső jelentős károkat is okozott. Vasárnaptól szárazabb periódus kezdődött, és az előttünk álló hét végéig csak elszórtan, főként északon és nyugaton lehet záporokra, zivatarokra számítani.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A múlt hét második felében is sokfelé hullott számottevő mennyiségű csapadék főként pénteken és szombaton - írja a met.hu. A nagyobb mennyiség - 15-50 mm - az északi határszél kivételével a Dunántúlon, és az Alsó-Kiskunságban esett. Az ország északi és keleti részén 2 és 10 mm közötti csapadékösszegek voltak jellemzőek, ennél több csak foltokban hullott. Sajnos a Kisalföld nagy részét ezúttal is elkerülte a csapadék, ahogy már júniusban és egész júliusban is a Győr környéki területek voltak a legszárazabbak az országban. A hétvégén véget ért csapadékos időszak során jellemzően 30 és 60 mm közötti mennyiség esett, de elszórtan, nagyobb felhőszakadások által érintett tájakon a 100 mm-t is meghaladta a 10 napos csapadékösszeg. Ezzel a Dunántúl nyugati, délnyugati részén és a Tiszántúlon is többfelé elérte a kukorica számára júliusban optimálisnak számító 100 mm-es értéket az elmúlt 30 napban hullott csapadék. 

A talajok felső 20 cm-es rétege kellően átnedvesedett, sokfelé telítődött is nedvességgel. Az alsóbb rétegekben azonban bőven van hely a leszivárgó víz számára, a délnyugati országrész és az Északi-középhegység kivételével a felső 50 cm nedvességviszonyai bár kielégítőek, de a telítettségtől távol áll a talaj. A Kisalföld nagy részén sajnos továbbra is kritikusan száraz a talaj, Győr térségében már 30% alatt van a nedvességtartalom. 

A napraforgó egyre többfelé elvirágzik, és a magképződés fenológiai fázisában jár. A kukorica még jellemzően virágzik, de a korai fajtáknál már megkezdődött a szemképződés. A hőösszeg eloszlásnak megfelelően a keleti országrészben kissé előrébb járnak a növények a Dunántúlhoz képest. A július végi, augusztus eleji csapadékot nagyon meg fogják hálálni a kapás növények, mert a szemképződés idejére az ország nagyobb részén kellő nedvesség áll rendelkezésére a talajban, a terméskilátások tehát sokat javultak. Ugyanakkor a csapadékos időjárás kedvezett a különböző gombás megbetegedéseknek is.

Az előttünk álló héten a megelőző időszakhoz képest csökken a csapadékhajlam. A hét első felében kell több gomoly- és fátyolfelhőre számítani, és záporok, zivatarok kialakulására is ekkor van nagyobb esély elsősorban az északi országrészben valamint csütörtökön nyugaton is. Péntektől gyengén felhős, napos időre van kilátás, és a záporok valószínűsége tovább csökken. Az Alföld nagy részén a héten nem várható számottevő csapadék, és területi átlagban az északi és nyugati tájakon is csak 2 és 5 mm közötti mennyiség valószínű. A talajok felszín közeli rétege száradni fog, a mélyebb rétegek nedvességtartalma azonban a leszivárgásból adódóan nőhet. A hét első felében főként a keleti országrészben napközben gyakran megélénkül a délnyugati, nyugati szél, majd péntektől mérséklődik a légmozgás. Már a hét elején melegedés kezdődik, kedden a déli országrészben, majd szerdán már többfelé meghaladja a 30 fokot a maximumhőmérséklet. Csütörtökön egy hidegfront súrolja térségünket, így átmenetileg néhány fokkal csökken a hőmérséklet, de szombaton és vasárnap már 30 fok fölötti, délen 35 fokot is elérő kánikulára lehet számítani. A gombás betegségek visszaszorulnak, ugyanakkor fennáll majd a napégés illetve perzselés veszélye a leveleken.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?