2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Az EU engedélyezett 10 új génmódosított szervezetet - élelmiszerként is

agrarszektor.hu
Öt új GM kukorica és egy új szójabab került be a felhasználható génmódosított termékek körébe, egy repcének és egy kukoricának pedig megújították az engedélyét. A génmódosított gyapot és szegfű kisebb jelentőséggel bírnak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Bizottság tíz genetikailag módosított szervezetet (GMO) engedélyezett július végén: hetet élelmiszergyártásra és takarmánykészítésre (gyapot: GHB614xLLCotton25xMON1598; kukorica 5307; kukorica MON 87403; kukorica 4114; kukorica MON87411; kukorica Bt11xMIR162x1507xGA21; szójabab MON87751). Kettőnek megújították az engedélyét: olajrepce Ms8xRf3 és kukorica 1507xNK603, és egy szegfűt is engedélyeztek díszvirágként.

Az engedélyek nem terjednek ki a köztermesztésre, tehát továbbra is csak az import GMO-k felfdolgozását tette lehetővé Európa.

Ezek a géntechnológiával módosított szervezetek  átfogó engedélyezési eljáráson mentek keresztül, ideértve az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kedvező tudományos értékelését is - hangsúlyozta a Bizottság. Hozzátette: minden tagállamnak jogában állt véleményt nyilvánítani az engedélyezés során. A folyamat kimenetele alapján az Európai Bizottságnak jogi kötelezettsége az engedélyezési eljárás lefolytatása. Az engedélyek 10 évig érvényesek. A géntechnológiával módosított szervezetekből előállított termékekre pedig az EU szigorú címkézési és nyomonkövetési szabályai vonatkoznak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31