Az EU engedélyezett 10 új génmódosított szervezetet - élelmiszerként is

agrarszektor.hu
Öt új GM kukorica és egy új szójabab került be a felhasználható génmódosított termékek körébe, egy repcének és egy kukoricának pedig megújították az engedélyét. A génmódosított gyapot és szegfű kisebb jelentőséggel bírnak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Bizottság tíz genetikailag módosított szervezetet (GMO) engedélyezett július végén: hetet élelmiszergyártásra és takarmánykészítésre (gyapot: GHB614xLLCotton25xMON1598; kukorica 5307; kukorica MON 87403; kukorica 4114; kukorica MON87411; kukorica Bt11xMIR162x1507xGA21; szójabab MON87751). Kettőnek megújították az engedélyét: olajrepce Ms8xRf3 és kukorica 1507xNK603, és egy szegfűt is engedélyeztek díszvirágként.

Az engedélyek nem terjednek ki a köztermesztésre, tehát továbbra is csak az import GMO-k felfdolgozását tette lehetővé Európa.

Ezek a géntechnológiával módosított szervezetek  átfogó engedélyezési eljáráson mentek keresztül, ideértve az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kedvező tudományos értékelését is - hangsúlyozta a Bizottság. Hozzátette: minden tagállamnak jogában állt véleményt nyilvánítani az engedélyezés során. A folyamat kimenetele alapján az Európai Bizottságnak jogi kötelezettsége az engedélyezési eljárás lefolytatása. Az engedélyek 10 évig érvényesek. A géntechnológiával módosított szervezetekből előállított termékekre pedig az EU szigorú címkézési és nyomonkövetési szabályai vonatkoznak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?