Itt a válasz a klímaváltozásra: jön a szárazságnak ellenálló árpa

agrarszektor.hu
Tudósok izolálták az árpában a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős gént. A felfedezéstől a tudósok azt remélik, hogy a jövőben a növények ellenállóbbá tehetők a globális felmelegedés egyes hatásaival szemben.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatóinak sikerült felismerniük és elkülöníteniük az árpában a szárazságnak való ellenállásért felelős gént - írta meg a The Guardian. A tudósok közel öt évig dolgoztak ennek az egy génnek, a HvMYB1 az elkülönítésén, mivel az árpában több, mint 39 ezer gén található. A kísérletek azt bizonyították, hogy azok a növények, amelyekben ez a gén nagyobb gyakorisággal fordul elő, jobb eséllyel élik túl az aszályos időszakokat. A tudósok úgy vélik, hogy a felfedezésük különösen fontos lehet a gabonaiparban, amelynek a klímaválság miatt egyre több kihívással kell szembenéznie.

A Heriot-Watt Egyetem kutatója, Peter Morris vezette a kutatást. "Azzal, hogy megnöveltük a gén előfordulásának gyakoriságát a tesztnövényekben, és aszályos körülményeket szimuláltunk, be tudtuk bizonyítani, hogy azok a növények, amelyekben a HvMYB1 fokozottabban jelen van, képesek a hosszabb ideig tartó aszályos időszakok túlélésére. Ennek a felfedezésnek köszönhetően a jövőben képesek leszünk a szárazságnak jobban ellenálló növényeket létrehozni."

A szárazság már hatással van a termékhozamokra, hiszen a 2018-as európai gabonaaratást is nagyban befolyásolta - mondta Peter Morris. A hosszú és száraz nyár komoly hatással volt a hozamokra és azok minőségére is. Ahogy a klímaváltozás egyre közeledik, és egyre szélsőségesebb évszakokban van részünk, kiemelkedően fontos, hogy a gabonaellátás folytonosságának fenntartása.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?