Közeledik a betakarítás, de még korai hátradőlni! Hemzsegnek a kártevők

agrarszektor.hu
A szeptember eleji esők kedvező hatással vannak az őszi érésű növények fejlődésére, de a tartós harmatképződés a kórokozók egy részének is kedvez. A gyümölcsmolyok és a nyugati dióburoklegyek mellett a dióaknázó fényesmoly és a poloskák ellen is védekezni kell, figyelmeztetett dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Növényvédelmi szempontból a nedvesség és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de számos még aktív kártevő is képes károkat okozni a termésben. A szőlőben már nemcsak a csemegét, hanem egyes korai fajtákat is szüretelik, ezért itt nehéz bármit tenni a szürkerothadás ellen, viszont a későbbi szüretelésű fajtáknál még most is indokolt a beavatkozás, mert az elvékonyodó bogyókat a betegség pillanatok alatt megtámadhatja.

A gyümölcsmolyok közül az almamoly még most is repül és rakja a tojásait. Már kevesebb van belőle, mint korábban, de ez a mennyiség is alkalmas arra, hogy a késői szüretelésű almafajtákat megfertőzze és tartós tárolásra alkalmatlanná tegye. További veszély, hogy a molyok tevékenysége gyümölcsmonília kialakulásához is vezethet. De még van lehetőség mindkét fertőzés elhárítására, valamint még van idő a kalcium pótlására is, amivel elkerülhető lesz a gyümölcsök foltosodása. A kalciumtartalmú levéltrágyákat a szüret kezdetéig bátran lehet adagolni a fáknak.

Sok diófa is beteg idén. A fák egy részén a baktériumos és gombás eredetű megbetegedések és a napégés miatt már most alig van levél. A fák alatt a nyár közepe óta nagy mennyiségben lehetett fekete és rohadt, hullott diót látni. Ez a folyamat szeptember elejére felerősödött az almamoly és a nyugati dióburoklégy hatására, mely kártevők rajzása még most is tart. A lárvák a burok és a héj között szívogatnak és okoznak helyrehozhatatlan minőségi károkat, nem beszélve a fent említett terméshullásról. A dióburoklégy kártétele mellett most rakja petéit a dióaknázó fényesmoly második nemzedéke. A kikelő hernyók a növény még meglévő levelein képeznek aknaszerű járatokat, ezzel is csökkentve az asszimilációs felületet.

Bár a szilvamoly is rajzik még, már csak a késői fajták termésében tehet kárt. Már nincsenek sokan, de ha nem figyelünk oda, ez is elegendő lehet a terméshullás előidézéséhez. A zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványos poloskák hemzsegnek az érőfélben levő zöldség- és gyümölcsféléken, de arról is érkeztek jelzések, hogy a poloskák néhány példánya a lakásokba próbál meg bejutni. Vonulásuk a hőmérséklet csökkenésével erősödni fog, de a fejlődőfélben levő lárvák most még csak szívogatják a növények termését szántóföldeken és kertészeti kultúrákban egyaránt.

Még most is rajzik a selyemfényű puszpángmoly, de a repülésük már csökkenő tendenciát mutat. Az ebből a rajzásból származó hernyók már lárva alakban telelnek át, de a növényeket a hideg idő beálltáig rágni fogják. Még szükség van a védekezésre!

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58