Közeledik a betakarítás, de még korai hátradőlni! Hemzsegnek a kártevők

agrarszektor.hu
A szeptember eleji esők kedvező hatással vannak az őszi érésű növények fejlődésére, de a tartós harmatképződés a kórokozók egy részének is kedvez. A gyümölcsmolyok és a nyugati dióburoklegyek mellett a dióaknázó fényesmoly és a poloskák ellen is védekezni kell, figyelmeztetett dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Növényvédelmi szempontból a nedvesség és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de számos még aktív kártevő is képes károkat okozni a termésben. A szőlőben már nemcsak a csemegét, hanem egyes korai fajtákat is szüretelik, ezért itt nehéz bármit tenni a szürkerothadás ellen, viszont a későbbi szüretelésű fajtáknál még most is indokolt a beavatkozás, mert az elvékonyodó bogyókat a betegség pillanatok alatt megtámadhatja.

A gyümölcsmolyok közül az almamoly még most is repül és rakja a tojásait. Már kevesebb van belőle, mint korábban, de ez a mennyiség is alkalmas arra, hogy a késői szüretelésű almafajtákat megfertőzze és tartós tárolásra alkalmatlanná tegye. További veszély, hogy a molyok tevékenysége gyümölcsmonília kialakulásához is vezethet. De még van lehetőség mindkét fertőzés elhárítására, valamint még van idő a kalcium pótlására is, amivel elkerülhető lesz a gyümölcsök foltosodása. A kalciumtartalmú levéltrágyákat a szüret kezdetéig bátran lehet adagolni a fáknak.

Sok diófa is beteg idén. A fák egy részén a baktériumos és gombás eredetű megbetegedések és a napégés miatt már most alig van levél. A fák alatt a nyár közepe óta nagy mennyiségben lehetett fekete és rohadt, hullott diót látni. Ez a folyamat szeptember elejére felerősödött az almamoly és a nyugati dióburoklégy hatására, mely kártevők rajzása még most is tart. A lárvák a burok és a héj között szívogatnak és okoznak helyrehozhatatlan minőségi károkat, nem beszélve a fent említett terméshullásról. A dióburoklégy kártétele mellett most rakja petéit a dióaknázó fényesmoly második nemzedéke. A kikelő hernyók a növény még meglévő levelein képeznek aknaszerű járatokat, ezzel is csökkentve az asszimilációs felületet.

Bár a szilvamoly is rajzik még, már csak a késői fajták termésében tehet kárt. Már nincsenek sokan, de ha nem figyelünk oda, ez is elegendő lehet a terméshullás előidézéséhez. A zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványos poloskák hemzsegnek az érőfélben levő zöldség- és gyümölcsféléken, de arról is érkeztek jelzések, hogy a poloskák néhány példánya a lakásokba próbál meg bejutni. Vonulásuk a hőmérséklet csökkenésével erősödni fog, de a fejlődőfélben levő lárvák most még csak szívogatják a növények termését szántóföldeken és kertészeti kultúrákban egyaránt.

Még most is rajzik a selyemfényű puszpángmoly, de a repülésük már csökkenő tendenciát mutat. Az ebből a rajzásból származó hernyók már lárva alakban telelnek át, de a növényeket a hideg idő beálltáig rágni fogják. Még szükség van a védekezésre!

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?