Nem pihennek a károsítók a gyümölcsösökben: most nagyon oda kell figyelni rájuk!

agrarszektor.hu
A naptári ősz első dekádjának időjárása még a nyarat idézi. A nappali hőmérsékletek általában 25 Celsius fok körül mozognak, éjszaka viszont alaposan lehűl a levegő. Az alacsony éjszakai hőmérséklet miatt erős a harmatképződés. Frontok most nem befolyásolják hazánk időjárását, és a rövidtávú előrejelzés is ezt mutatja. A kellemes időjárás elősegíti a növények érési folyamatait, több növény betakarítása nagy erőkkel zajlik, írta növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Így van ez a szőlő ültetvényekben is, ahol a korai fajták szürete folyamatos. A lisztharmat-fertőzés levéltünete a felső lombszintre szorult, a másodlagos hajtásokon most együttesen fertőz a peronoszpórával, de ezeken a leveleken erőteljesek a levélatka okozta torzulásos tünetek is, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. Az idén a kígyóaknás szőlőmoly-fertőzés a korábbi éveknél több gondot okoz az ültetvényekben, most a 4. nemzedék lepkerajzása zajlik. A viszonylag száraz idő ellenére meglehetősen magas a szürkepenész okozta fürtmegbetegedés, főként a vékony héjú szőlőfajtákon. A betegség terjedését elősegíti a darazsak rágása, ami más gyümölcsféléknél is megfigyelhető. A megrágott terméseken azonnal megjelenik a gyümölcsfertőző monília jellegzetes tünete.

Bogyós gyümölcsű növények közül most a szeder és a kétszer termő málna és a bodza termése van veszélyben, elsősorban a Drosophila suzukii tömeges jelenléte miatt. Az okozott kár óriási, a védekezés gyakorlatilag eredménytelen a pettyesszárnyú muslica ellen. Ezen túlmenően a bogyók szürkepenészes rothadása viszi el a termés egy részét. Ribiszkében a lombozat egy része már lehullott az amerikai lisztharmat fertőzés következtében, de jelentős a vesszők deformáltsága is a kórokozó miatt.

Dió ültetvényekben a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása tovább folytatódik, bár a rajzás üteme csökkenő tendenciát mutat, a csapdák heti fogása mostanra 25-50 darabra esett vissza. Még most is megfigyelhetők friss szúrásnyomok a zöld burok felületén, de szétbontva a termésburkot fiatal és idős lárvákat is találunk. a termés belsejében még károsít az almamoly hernyója is, hiszen eddig az is folyamatosan repült a csapdákba, április eleje óta. Az augusztusi esőzések miatt felerősödött baktériumos- és gnomóniás fertőzés, a beteg levelek és részben a termés hullása megkezdődött ezeknél a fáknál. A beteg termések másik része a fán maradva mumifikálódik.

A meggy és cseresznyefák lombozatán egyre több a blumeriellás fertőzéstől származó levélfolt, illetve helyenként erőteljes korai lombhullás kezdődött el a betegség miatt. Ebben az esetben a kontakt hatású készítményekkel meggátolható az idő előtti lombvesztés, mely kihatással van a jövő évi rügyek egészségi állapotára is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?