Utolsó hajrá: lecsökkent a kártevők aktivitása, de még nem tűntek el a kertekből

Utolsó hajrá: lecsökkent a kártevők aktivitása, de még nem tűntek el a kertekből

agrarszektor.hu
Szeptember utolsó hetében egy atlanti eredetű hidegfront vetett véget a késői nyárnak. A hidegfront a lehűlés mellett bőséges csapadékkal áztatta a határt, mely a korábbi többhetes szárazságtól az aszály jeleit mutatta. A nappali hőmérséklet azóta nagyot zuhant, a mély fekvésű területeken reggelente gyakori a párásság és a köd. A kedvező nedvességi viszonyok, a nagy hőmérséklet-különbség kedvezően hat az alma színeződési folyamataira, de az is látható, hogy az alacsony termés miatt nagyra nőtt gyümölcsökön már most, szüret előtt megjelentek a kalciumhiány okozta foltosodási tünetek, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A hűvösebb időjárás hatására a kártevők zöménél leállt a rajzás, gyümölcsösben már csak a keleti gyümölcsmoly néhány példányát fogják a csapdák, illetve egy-egy nyugati dióburok-fúrólégy repül a sárgalapokra. Az alacsonyabb hőmérséklet miatt a foltosszárnyú muslica szaporodása is lecsökkent, pedig 1-2 hete még százasával fogták a csapdák, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

A lehűlést hozó viharos szél hatására a diófák alja terítve van az elfeketedett burkú terméssel. A megfeketedett burok felnyitásakor láthatóan már csak fejlett lárvákat láthatunk, a terméshéj foltosan megfeketedett, helyenként már a magbél is elszíneződött a kártétel nyomán. A mennyiségileg igen jelentős kárba a buroklégy mellett alaposan besegített a nyárvégi csapadékos periódusban felszökő baktériumos- és gnomóniás termésfoltosság. Ez a hármas kártétel az idei termés nagy részét elvitte.

Az idei nyárban ismét nagy tömegben megjelenő és károsító zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska még aktívan szívogat a zöldség- és gyümölcsféléken, de a már kifejlett egyedek egyre gyakrabban bukkannak fel a lakások környékén és más védettebb helyeken. Ideje felkészülni arra, hogy miképpen akadályozhatjuk meg bejutásukat. Ebben az évben egyedszámukat tekintve több károsított a zöld vándorpoloskából, de napjainkra az ázsiai márványosból is van bőven.

Az őszi idő hatására egyre színesebb ruhára váltanak a fák, de ezzel párhuzamosan megkezdődött a lombhullás is. A füvesített területek nem kedvelik a tartós levéltakarást, így célszerű legalább heti gyakorisággal összegyűjteni a lehullott leveleket. Az őszi lomb értékes tápanyagokat tartalmaz, így annak a komposztálóban van a helye, amit érlelés után ismét visszajuttathatunk a talajba. A helyesen érlelt komposzt a tápanyag visszapótlás mellett kedvezően alakítja a talaj szerves anyag tartalmát is. A pázsit nyírását ebben az időszakban már elegendő ritkábban végezni, mert lelassult a fű növekedése is. A télre való felkészítés jegyében foszfor- és kálium túlsúlyos trágyákkal kezeljük a gyepet, így erősítve a télállóságát. Az elhalt és filcesedett fűszálakat még most is érdemes gyepszellőztetővel eltávolítani a gyepből.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?