Figyelmeztetik a magyar gazdákat: ezen múlhat a növények sorsa a földeken

Figyelmeztetik a magyar gazdákat: ezen múlhat a növények sorsa a földeken

agrarszektor.hu
Az integrált növényvédelem alapvetése a növényállomány egészségesen tartása, amelyben a növényvédelem nyilvánvalóan csak részterület. Az integrált növényvédelem és/vagy növénytermesztés célja tehát az, hogy megfelelő talajkondíciók által az egészséges növény, ellenállóbb legyen a kórokozók ellen csökkentve annak az igényét, hogy növényvédő szeres kezeléseket kelljen alkalmazni az állományok védelmében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az integrált növényvédelem során az ember úgy igyekszik egészségesen tartani a növényállományait, hogy csak a legvégső esetben kelljen növényvédő szereket használnia ezek megóvása érdekében. Eljöhet azonban az a pillanat, amikor minden odafigyelés, minden előkészület és óvintézkedés ellenére ezekhez a szerekhez kell nyúlnia. Ezt azonban mindenképpen a megfigyelésekre alapozottan kell elvégezni - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Ezek közé tartozik a növényvédelmi előrejelzés, a nem növényvédő szeres védekezési módszerek és a növényvédő szerek okszerű felhasználása.

Mit kell tudni a növényvédelmi előrejelzésről?

Üzemi szinten, a károsítók előrejelzése nélkülözhetetlen a védekezés szükségességének, valamint a hatásos védekezés optimális időpontjának az eldöntéséhez. A károsítókat megfelelő módszerekkel és rendelkezésre álló eszközökkel folyamatosan figyelni kell. A megfelelő eszközök közé tartoznak a helyszínen végzett megfigyelések, valamint tudományosan megalapozott előrejelzési és korai diagnosztikai rendszerek, a helyi időjárási adatok, valamint a növény fenológia nyomon követése is. Szakmailag képesített tanácsadók javaslatait is célszerű igénybe venni.

A folyamatos előrejelzés (monitoring) eredményei alapján a növényvédelmi szakirányítónak (növényvédelmi szakmérnöknek, növényorvosnak) el kell döntenie, hogy kell-e növényvédelmi intézkedéseket foganatosítani, és ha igen, mikortól, továbbá milyen jellegűeket. A kórokozók fertőzőképessége és a gazdanövény fogékonysága meghatározó a betegség kialakulásában. A környezeti tényezők (időjárás, elővetemény, talajművelés, vetésidő, tápanyag-ellátás, stressz állapot stb.) a növény és a kórokozó közti "versenyt" évjáratonként, különböző mértékben befolyásolják.

Az egyes kártevőket a megfelelő fejlődési állapotukban és a megfelelő helyen (pl. talajban: a talajlakó kártevőket; növényen, illetve növényi részen: burgonyabogár tojáscsomóját a burgonya levél fonákján, repce-fénybogarat a repce virágbimbóin) kell megvizsgálni. Ez egyrészt egyedszám-felmérést, másrészt életképesség vizsgálatot jelent. A kártevő ízeltlábúak (pl. molyok, bogarak, levéltetvek, tripszek) egy része különböző módon csalogató rovarcsapdákkal (pl. ivari csalogatócsapdákkal, fénycsapdával, színcsapdával) megfigyelhető. A csapdázott egyedek számából következtethetni lehet a faj rajzásmenetére.

Az előrejelzések alapján jelentős mértékben csökkenthető a peszticid-felhasználás. Ilyen technológia alkalmazása esetén egyrészt csökken a növényvédelmi kezelések száma és költsége, másrészt kisebb a környezet növényvédő szer terhelése.

Melyek a nem növényvédő-szeres (kémiai) védekezési módszerek?

A kémiai védekezési módokkal szemben előnyben kell részesíteni a hatásos, környezetbarát biológiai, fizikai és más nem kémiai módszereket, továbbá figyelembe kell venni a károsítók természetes ellenségeinek korlátozó szerepét. Egy ilyen gyakorlati példa a gyapottok-bagolylepke ellen alkalmazható parazitoid fürkész fajok. Megállapítható azonban, hogy ezen a téren még további kutatások és fejlesztések szükségesek, hogy még szélesebb körben és még sikeresebben legyenek felhasználhatók a gyakorlatban.

Mi vonatkozika a növényvédő szerek okszerű felhasználására?

Ilyenkor törekedni kell arra, hogy az engedélyezett dózishatárok figyelembevételével a még hatásos, lehető legkisebb dózist használja az ember. A kezelések számát minimalizálni kell, a károsítók foltszerű előfordulása esetén lehetőség szerint meg kell oldani a foltkezelés alkalmazását. Ügyelni kell arra is, hogy a károsítók populációi ne váljanak rezisztenssé. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) javaslata szerint célszerű kombinált hatóanyagú növényvédő szereket alkalmazni, vagy a különböző hatásmechanizmusú készítményeket felváltva használni. Olyan kultúrák esetében, ahol sok védekezésre van szükség, soha nem szabad ugyanazt a terméket alkalmazni az összes kezelésnél.

Az utóbbi időben bekövetkezett technikai fejlődés, az űrtechnológia, számítógépek, helymeghatározó eszközök, térképészeti megoldások, speciális GPS által vezérelt mezőgazdasági gépek, lehetővé tették a helyspecifikus, precíziós növénytermesztés folytatását, azonban ezek által nem feltétlenül mellőzhető a helyi szakértői tudásbázis. Ezen előrejelzések, diagnosztikai jelzések még tökéletesítésre várnak különösen a növényvédelem területén, sok-sok adat feldolgozásával. Ezen technológiák tökéletesedésével, s alkalmazásának növekedésével a termelésben felhasználandó anyagok mértékét optimalizálni lehet, s csak a szükséges mennyiségű inputanyagot kell a megfelelő helyre és időpontban kijuttatni, mely tényezők a gazdaságosságot is kedvezően befolyásolhatják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?