Támadnak a kórokozók és kártevők a kertekben: még nem késő védekezni ellenük

Támadnak a kórokozók és kártevők a kertekben: még nem késő védekezni ellenük

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszak az időjárását a mérsékelt meleg jellemezte, a nappali hőmérséklet csak ritkán emelkedett 30 Celsius fok fölé, az éjszakák pedig kifejezetten hűvösek voltak. Csapadék ugyan esett, sőt egyes körzetekben felhőszakadás is előfordult, de igen szeszélyes eloszlásban hullott le az eső. Az országos, áztató eső továbbra is várat magára, írta növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A lehullott csapadék hatására az almástermésű növényeket a lisztharmat-fertőzöttség mellett egyre inkább veszélyezteti a varasodás is. A lombozaton és a gyümölcsökön egymás után jelennek meg a friss fertőzés tünetei, ugyanakkor a baktériumos tűzelhalás térnyerése is szembetűnő a hajtásokon, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. Az almamoly rajzása töretlen, bár időjárástól függően ingadozó. A fák alatt egyre több fertőzött almát lehet látni, de sok a frissen megfertőzött gyümölcs is. A vértetű-fertőzés most kissé alábbhagyott, de változatlanul fokozott figyelmet és védelmet igényelnek az ültetvények. A korábbi évekhez képest alacsonyabb termés miatt többet kell törődni a fák kalcium feltöltésével a gyümölcsök foltosodásának elkerülése érdekében. Egy-két kezelés nem elegendő, a kalcium-pótlást folytatni kell a szüret kezdetéig. A különböző sodrómoly fajok hernyói szinte minden gyümölcsfélén károsítanak, különösen kedvelik azokat a leveleket, melyek rásimulnak a gyümölcsre, illetve össze érnek a termések. A felületi rágás nemcsak minőségi kárt okoz, hanem utat nyit a gyümölcsfertőző moníliának is. A fákon már ennek is látszanak a nyomai.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A dió termésében egyre több almamoly hernyóval találkozni, ugyanakkor a leveleket és a termést egyaránt fertőzi a baktériumos- és gnomóniás megbetegedés. Július első napjaiban megjelentek a csapdákban a nyugati dióburok fúrólégy imágói is. Azóta folyamatosan növekszik egyedszámuk a csapdákban, de már kelő lárvákkal is lehet találkozni. A tavalyi, elképesztően magas fertőzöttség elkerülése érdekében már most indokolt a kártevő legyek és lárváik elleni védekezés elkezdése. A legyek rajzása elhúzódhat, akár októberig is, ezért a védekezések ütemezését célszerű a csapdák fogásai alapján végezni.

A csonthéjas fák sztigminás- és blumeriellás fertőzöttsége erősödő tendenciát mutat, ezért indokolt folytatni a lombozat védelmét, máskülönben elkerülhetetlen az idő előtti lombhullás. A korai levélvesztés kihatással van a jövő évi rügydifferenciálódásra, ezért nagy jelentőségű az egészséges lombozat megtartása. A védelemben kiváló hatásúak a kontakt hatású készítmények.

A zöldségfélék termesztésében már-már aggasztó a molytetvek szaporodása. A rendelkezésre álló készítmények alig-alig gyérítik a kártevőt, a növények bolygatása után felhőként röppennek fel. Figyelmeztet jel, hogy a csapdák fogási anyagában sok a vetési- és felkiáltójeles bagolylepke, illetve gócosan a gyapottok bagolylepke is, tehát fel kell készülni a védekezésre ezen a területen is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13