Bekeményítettek a kerti károsítók: most kell észnél lenni a védekezést illetően!

agrarszektor.hu
Az elmúlt hét időjárását a változékonyság jellemezte. Az átlagosnál kissé hűvösebb nappali és éjszakai hőmérséklet mellett több hullámban csapadékfront érte el, amiből helyenként kéthavi csapadék is lehullott. Az eső az őszi búza aratását leszámítva minden növénykultúrában kiválóan fog hasznosulni az elkövetkező időszakban. Az átmeneti lehűlés nem csökkentette a rovarkártevők aktivitását, a betegségek pedig a nedvesség hatására ismét erőteljesen fertőznek, írta növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

Erőteljesen támadnak a szőlőben eddig szolidan fertőző lisztharmat, peronoszpóra, szürkerothadás valamint a feketerothadás kórokozók, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A zsendülés felé tartó fajták bogyói az esőzések hatására több helyen felrepedtek, amiben a lisztharmat is besegített. A felrepedt bogyókon a szürkerothadás tünetek is jól láthatók, de egyelőre még a lisztharmatos fürtök vannak túlsúlyban. A fiatal leveleken, főként az oldalhajtásokon megjelentek a peronoszpóra jellegzetes olajfoltjai. A nyugati tájegységek ültetvényeiben a már jóval korábban megjelent feketerothadás a lombozaton az esőzések és magas páratartalom hatására tovább erősödött, és félő, hogy átterjed a fürtökre is, hatalmas károkat okozva ezzel. Folytatni kell az ültetvényekben a zöldmunkát, mert nélküle az intenzív növényvédelem is kevésbé hatékony, mert a fürtökre alig jut a permetléből.

Az amerikai szőlőkabóca lassan eléri a kifejlett imágó állapotot, a lárvák zöme L4-L5 lárvastádiumban van, kelő lárvát már nem látni a leveleken. A korábbi évekhez viszonyítva most kevesebb a lepkekabóca a szőlőben, tavaly ilyenkor már sokat lehetett látni, helyette egyre aktívabbak szőlőben is a zöld vándorpoloska imágók és lárvák. A tarka szőlőmoly most is rajzik, de gyér a csapdák fogása, nyerges szőlőmolyt viszont egyáltalán nem fog a csapda.

Az almamoly rajzása a nyugati tájegységeket leszámítva kissé gyengült az előző héthez viszonyítva, a fertőzött gyümölcsök hullanak a fáról. A lisztharmat és varasodás továbbra is meghatározó az ültetvényekben, a levélfertőzés tág határok közötti, 5-25%-os lehet, de a beteg gyümölcsök aránya még elenyésző szintű.

A dió betegségek terjedésének kedvezett a sok eső, egyaránt sok a gnomóniás- és a baktériumos levél- és termés (10-25%). Tömegessé vált a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása, ugyanakkor a tojásrakás és a lárvakelés is intenzív minden térségben. A csalogató anyagos csapdák fogása eléri a heti 30-55 darabot csapdánként.

Az érő szilvafajták mellett folyamatosan rajzik a szilvamoly, a keleti gyümölcsmoly pedig ismét intenzíven repül a feromon csapdákba, ugyanakkor ismét látni frissen fertőzött hajtásvégeket az őszibarack fákon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?