Idén sem ússzuk meg: rohamosan szaporodnak a poloskák, érik az újabb invázió

Idén sem ússzuk meg: rohamosan szaporodnak a poloskák, érik az újabb invázió

agrarszektor.hu
Augusztus első dekádjában a sokéves átlagnak megfelelően alakult az időjárás. A nappali hőmérséklet általában 30 Celsius fok körül vagy kissé felette járt, éjszaka sem hűlt a levegő 20 fok alá. A hónap elején csapadékfront vonult keresztül az országon, gócosan nagy mennyiségű esővel, helyenként jégesővel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A júliusi és augusztusi csapadék kedvezett a csupaszcsigák, különösen a spanyol csiga felszaporodásának - írja a magyarnovenyorvos.hu. A kártevő válogatás nélkül rágja csutorára kedvenc zöldségnövényeit, védekezés nélkül kevés ép növény marad a kertekben. A zöldségféléken túlmenően nem kímélik a dísznövényeket sem, rájárnak a lehullott gyümölcsökre is. Azok a kerttulajdonosok, akik tartózkodnak a csigaölő szeres eljárástól, más, "szelíd" módszereket is bevethetnek a kártevő ellen. A régi, bevált összegyűjtés, sörcsapda, mészpor mellett kiváló hatékonysággal vonzza a tejsavó is a csigákat. Gyűjtsünk össze minél többet, hogy lehetőleg kevesebb teleljen át.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A kedvező nyári időjárás hatására rohamosan szaporodnak a zöld vándorpoloskák. A kifejlett egyedek bőségesen rakják petéiket, így rengeteg a különböző fejlettségű lárva. A szívogatás miatt már foltosodnak a paprikák, paradicsomok bogyói, de megtalálják a többi zöldségnövényt, gyümölcsféléket is. A védekezést nehezíti a folyamatos betelepedés, illetve a növények érése, emiatt pedig csak rövid élelmezés egészségügyi várakozási idejű készítményekkel lehet védekezni. A zöld vándorpoloska mellett most kevesebb az ázsiai márványos poloska, pedig az előző évben az utóbbiból volt több.

Szinte minden gyümölcsmoly rajzása folyamatos, így nem hagyható el a védekezés az almamoly, a szilvamoly, a keleti gyümölcsmoly ellen, valamint a nyugat dióburok fúrólégy és a foltos szárnyú muslica ellen. Ez utóbbi kártevő most elsősorban az érőfélben levő szedret támadja. A védekezést itt is nehezíti a folyamatos érés, ezért aki teheti, inkább vörösboros illatcsapdával gyérítse a kártevőt.

A korai érésű szőlőfajták már szedésre érettek, megkezdődött a Csabagyöngye szürete. A párás meleg egyaránt kedvez a lisztharmatnak és a peronoszpórának is, de a csonkázatlan, zárt szőlőben a szürkerothadás is háborítatlanul képes fertőzni. A szőlőmolyok most nem károsítanak, de a friss oldalhajtásokon ismét feljövőben van a szőlőlevél gubacsatka, illetve a peronoszpóra tünetei is itt terjednek.

Takácsatkára szinte minden növénykultúrában számítani lehet. Ezért, ha szükséges inkább most védekezzünk, nehogy a későbbiekben felszaporodjon a kártevő.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?