Áldás és átok volt a sok eső: már nemcsak a kártevők pusztítanak a gyümölcsösökben

Áldás és átok volt a sok eső: már nemcsak a kártevők pusztítanak a gyümölcsösökben

agrarszektor.hu
Az első nyári hónap időjárását a nagyfokú változékonyság jellemezte. Egymást érték az időjárási frontok, sok helyen, de nem országosan viharral kísért csapadékzónák követtek egymást. Érzékelhető mennyiségű csapadék csak kevés helyen esett, másutt csupán néhány milliméter jutott. A felhőszakadással kísért csapadékzónákban előfordult jégeső is. Az országos aszály nem szűnt meg, legfeljebb kicsit enyhült. A jelentősebb csapadékot kapott körzetekben a gombabetegségek terjedése felgyorsult, másutt inkább a rovarkártevők okoznak gondot, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az almásokban továbbra is az almafalisztharmat-fertőzésé a főszerep. A hajtáscsúcsok fertőzöttsége az eddig kezeletlen ültetvényekben már elérte a 25-50%-ot, de a gondozott almásokban is előfordul 6-10% a lombon, a gyümölcsökön pedig 1-10% a beteg gyümölcsök aránya. Ahol hullott eső, ott újabb varasodás fertőzési hullám indult el, a szárazságtól sújtott ültetvényekben alig változott a megbetegedés üteme, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

Az almamoly folyamatosan rajzik, a csapdák napi fogását csak az időjárás alakulása határozza meg. Újból repül az almalevél aknázómoly, most a második nemzedék rajzik, a napi fogás 1-2 db. A korábbi kezelések hatására valamelyest kisebb a levéltetűvel fertőzött hajtások száma, de, ahol nem védekeztek a kártevő ellen, ott továbbra is magas a fertőzöttség. Megjelent a körte varasodás levéltünete is, sőt az esők hatására a házi kertekben az erwíniás fertőzöttség is. A hőmérséklet emelkedése, esővel együtt a betegség erősödésével fog járni.

Ismét erősödőben van a szilvamoly rajzása, akárcsak a barackmolyé és a keleti gyümölcsmolyé. A korábbi fertőzésből egyre több elhalt hajtáscsúcs látható az őszibarackon. A levéltetvek folyamatos jelenléte szinte minden csonthéjason megfigyelhető, különösen erős a fertőzés a cseresznyefák hajtásain. A védekezést nehezíti, hogy már a középkorai fajták is érőfélben vannak. A sok szeles nap és a jégverés hatására egyre több a moníliával és szürkerothadással fertőzött cseresznye. A szeszélyes idő miatt vontatottan rajzik a cseresznyelégy. A napi fogás még most is csak néhány darab.

Csapadékot látott szőlőültetvényekben újabb feketerothadás levéltüneteket lehet látni, míg a lisztharmatnak és a peronoszpórának csak időnként kedvező az időjárás, ezért alig-alig találkozni tünetekkel. A szőlő virágzása miatt felerősödött a botrítiszes (szürkerothadásos) fertőzési hajlama a növényeknek. Az egyre gyakoribb nemezes gubacsatka fertőzés mellett kis mértékben ugyan, de az alsó leveleken takácsatkákkal is lehet találkozni, a levelek néhány százalékán. Folyamatosan kelnek az amerikai szőlőkabóca lárvák, melyek fejlettsége most főként L1-L2 lárvastádiumú. A kártevő elleni védekezés 3-as lárvastádium elérésekor javasolt. A tarka szőlőmoly most elvétve repül be a feromon csapdákba, megrágott fürtöt nem látni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?