Kormányzati intézkedések a szabadpiac ellen? - Felborulhat a terménypiac

Kormányzati intézkedések a szabadpiac ellen? - Felborulhat a terménypiac

agrarszektor.hu
A repcemag párizsi jegyzése nagyot esett az elmúlt napokban, és ez a napraforgóolaj árára is hatással lehet, hiába emelkedett az itthon. Sőt, a szója és a búza ára is megingott. Mindennek semmi köze a rendelkezésre álló terménymennyiségekhez, a politikához viszont annál több.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az elmúlt napokban itthon jelentős áremelkedésről lehetett hallani a napraforgómag esetében. Egyesek akár 10-15 ezer forintos tonnánkénti drágulásról is beszámoltak, és joggal merült fel a kérdés, ez meddig tarthat. Úgy látszik, megint egy hazai specialitásról lehet szó, a trend rövid életű lesz. Időközben ugyanis a világban alapvető fordulatot vett a maláj pálmaolaj árának szárnyalása:  6 nap alatt 10 százalékot esett, és ez magával rántotta a többi növényolajét is. Erre még ráerősített, hogy India felszólította kereskedőit, kerüljék a maláj olaj vételét. A háttérben politikai ok húzódik meg, és ahogy látszik, nem lesz gyors megoldás. Mindezek eredőjeként a repcemag ára Rotterdam is nagyot esett: egy hét alatt 15 euróval tonnánként.

A másik slágertéma az USA és Kína közti kereskedelmi megállapodás, amely eddig inkább csalódást hozott, és ez is az árak csökkenése irányába hatott. Az optimista várakozások szerint határozott javulás indul a kínai keresletben, ám rá kellett ébrednie a kereskedőknek: senki sem tudja, hogy ez mikor következik be. Az agrártermékek esetében legalábbis Kína csak annyit vállalt, hogy biztosan vesz, de azt piaci körülmények között teszi. Erre még rátett egy lapáttal az a hír, hogy Brazíliában rekordtermés várható szójababból. Szintén friss információ, hogy a tavaly sztrájkokat eredményező, központilag szabályozott közúti fuvardíjakban változás várható, és ez olcsóbb szállítást eredményezhet Brazíliában. Ez is abba az irányba mutat, hogy Kína nem fog drágábban vásárolni az USA-tól csak azért, hogy jóban legyen vele. Pedig az amerikai választás évében Trumpnak égető szüksége lenne arra, hogy biztosítsa vidéki választóinak a piacot.

A világ egy másik szegletében is az állami ellenőrzés szerepének növelésére készülnek. Bár az orosz kormány cseréjének még nem lehet lemérni a hatását, az, hogy Oroszország kezdeményezte egy gabonakartell létrehozását, megbolygatta a piacokat. Azonban ez is csak egy tiszavirágéletű hír volt, mert a 2020. I. félévére engedélyezett 20 millió tonnás orosz kivitel nagyobb, mint amit a piac a hátralévő időre várt. A kartell ötlete csak arra volt elég, hogy a búzaárak nem kezdtek esésbe, és a múlt héten még 2-3 dollárral feljebb tudtak emelkedni.

Mindent egybevetve a politikai harcok eredményeként általános áresés következett  be, illetve ennek a kockázata nőtt a terménypiacokon, ami számunkra is a jó lehetőségek végét jelentheti.

Bidló Gábor, Budagabona

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31