Kiadták a másodfokú riasztást: kíméletlen vihar tarolhatja le az országot

Kiadták a másodfokú riasztást: kíméletlen vihar tarolhatja le az országot

met.hu
Szinte a teljes Dunántúlra, valamint Pest és Nógrád megyékre kiadta az elsőfokú riasztást az Országos Meteorológiai szolgálat. Győr-Moson-Sopron megyében már narancssárga, azaz másodfokú riasztás van érvényben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kilenc megyére adott ki riasztást a zivatarok, viharos széllökések és felhőszakadások miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Pest, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyékben elsőfokú, vagyis sárga, Győr-Moson-Sopron megyében másodfokú, azaz narancssárga riasztás lépett életbe. A met.hu szerint az esti órákig kritériumokat érintő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Online agrárkonferenciát szervez május 28-án a Portfolio gazdasági portál a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásairól. Az eseményen megtudhatja, milyen állapotban kerül ki a magyar agrárium a világjárvány miatti sokkból, és milyen támogatási, szabályozási, piaci változások történtek, illetve várhatók az ágazatban. Ha naprakészen szeretne tájékozódni a kialakult rendkívüli helyzetr?l, vegyen részt online agrárkonferenciánkon május 28-án!

Estétől viszont egy északnyugat felől érkező hidegfront hatására a Dunántúlon egyre többfelé várhatók zivatarok, nagyobb eséllyel az Észak-Dunántúlon hevesebb zivatar is kialakulhat. A zivatarokat, heves zivatarokat viharos szél (>60-90 km/h, Észak-Dunántúlon akár ~>95 km/h), egy-egy helyen felhőszakadás (20-30 mm), és kisebb méretű jég (1-2 cm) kísérheti. Vasárnap elsősorban a déli országrészben, északkeleten, illetve keleten alakulhatnak ki további zivatarok. Ezekhez a zivatarokhoz leginkább viharos szél (60-80 km/h), apró szemű jég (<1 cm) társulhat.

A front mögött késő estétől az Észak-Dunántúlon, vasárnap a Dunántúl más részein is nagyobb területen zivatartól függetlenül is viharossá fokozódik az északnyugati szél. A legerősebb lökések általában 60-75 km/h, a Dunántúli-középhegység és Sopron térségében az éjszakai és délelőtti órákban azonban egy-egy 80-85 km/h körüli széllökés is előfordulhat. Késő délutántól csillapodik a szél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?