2023. március 27. hétfő Hajnalka

Elintézte a fagy Franciaországot: egymilliárd eurót kapnak a károsult gazdák

MTI
Egymilliárd euróval segíti a francia kormány azokat a gazdálkodókat, akiket a leginkább sújtottak a tavaszi fagyok, az áprilisi, szokatlanul hideg időjárás.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A francia kormányfő hivatala szombaton közölte: a kormányzati támogatás több elemből tevődik össze: adóvisszatérítésekből, államilag támogatott ugaroltatásból - a földterület pihentetéséből - és olyan hitelekből, amelyekre az állam garanciát vállal. Emellett a helyi önkormányzatok gyorssegélyt folyósítanak az arra rászoruló gazdáknak. Azok a termelők, akik a legnagyobb kárt szenvedték el, a mezőgazdaságot sújtó "természeti katasztrófák" címén az elveszett terményeik értékének 40 százalékára jogosultak. Ezt a szabályt kiterjesztik a szőlő- és bortermelő gazdákra, akik rendes körülmények között ezen a jogcímen nem igényelhetnének kártalanítást.

Az elmúlt két hétben több egymást követő napon át fagypont alá süllyedt a hőmérséklet Franciaországban, amely a legnagyobb mezőgazdasági termelő az Európai Unióban. A mostoha körülmények súlyos károkat okoztak, elsősorban a szőlészetekben, a gyümölcsösökben és a cukorrépaföldeken. Sok borosgazda szalmabálákat gyújtott, így próbálta megvédeni a szőlőt a fagytól. A legnagyobb francia gazdaszövetség, az FNSEA becslése szerint a gazdák több mint 3 milliárd eurós kárt szenvedtek.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?