Így védik a fagytól a gyümölcsfáikat a lengyelek: kiváló termésre számítanak idén

Így védik a fagytól a gyümölcsfáikat a lengyelek: kiváló termésre számítanak idén

agrarszektor.hu
A jó időjárási kilátások Lengyelországban magas almatermést eredményezhetnek az idei szezonban. A lengyel időjárás-előrejelzés jónak tűnik, a hőmérséklet valóban emelkedik. Ha még két hétig sikerül elkerülni az éjszakai fagyokat, Lengyelországban az elmúlt két szezonhoz képest jelentősen nagyobb terméshozamot lehet elérni. A termelők minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megvédjék gyümölcsöseiket a fagykároktól.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jan Nowakowski, a Genesis Fresh lengyel almaexportőr vezetője szerint az idei almaszezonban az éjszakai fagyoknak eddig minimális hatása volt:

Az új almaszezon április végén -4 és -7 Celsius-fok közötti fagyokkal kezdődött. Ennek a fagynak azonban csekély hatása volt az almára, mivel a fák még nem virágoztak. Bár még korán van, mégis permeteztünk vizet, hogy megvédjük az almák ezüstös és zöld csúcsát. Nem minden termelő rendelkezik azonban fagyvédelmi öntöző rendszerrel, így a korai fagynak később is lesz egy kis hatása. 

Májusban azonban még mindig fennáll a tavaszi fagyok veszélye - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Nowakowski szerint az időjárási kilátások nagyon kedvezőnek tűnnek, ami a lengyel alma nagy mennyiségét eredményezheti az idén.

Az elmúlt két évet erősen érintette a fagy, és jelentős mennyiségű almát veszítettünk. Ha a következő két hétben nem lesz súlyosan alacsony hőmérséklet, akkor a szezonban biztosan nagy mennyiségű almát fogunk betakarítani. Jelenleg az időjárás-előrejelzés azt mutatja, hogy e tekintetben biztonságban vagyunk. Az előrejelzés május elejére is ígéretes, a hőmérséklet a jövő héten valóban javulni fog. Optimista vagyok a tavaszi időszak további hőmérsékleti változásait illetően. 

Ennek ellenére a termelők igyekeznek megvédeni gyümölcsöseiket a még esetlegesen bekövetkező fagyoktól, magyarázza Nowakowski.

Rengeteg beruházás történik a fagyok elleni védekezés érdekében fagyvédelmi öntöző rendszerekbe. Erre azért van szükség, mert a vevőkör megváltozott, és az idő előrehaladtával egyre több időjárási anomáliát figyelhetünk meg. Elkezdtük a gyümölcsösök rendszeres kezelését is, például a gombaölő szerek permetezését, hogy a gyümölcsök minőségét javítsuk a szezon későbbi szakaszában. 

Bár a lengyel termelők már az új szezonra tekintenek, a folyamatban lévő szezon nem ér véget az új szüret megérkezése előtt. A kereslet azonban most, hogy a szezon a végéhez közeledik, kissé lelassult: 

A Genesis Fresh egész évben szállít almát. Ebben a szezonban jó mennyiségű almával rendelkezünk, így az új szezon kezdetéig folytathatjuk az alma szállítását. Mindig elegendő hűtőházi almát biztosítunk ahhoz, hogy ügyfeleinknek tudjunk szállítani. Az alma iránti kereslet jelenleg meglehetősen alacsony, de ez a szezon ezen szakaszában várható. Előttünk áll a tavaszi időszak, amikor sok korai gyümölcs és zöldség jelenik meg a piacon, és a fogyasztók az alma friss alternatíváit keresik. Ettől függetlenül az alma a csúcsgyümölcs, amelyet az emberek minden nap fogyasztanak!

 - zárja mondandóját Nowakowski. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?