2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Stresszhatásoknak ellenálló hibridek

Stresszhatásoknak ellenálló hibridek (x)

agrarszektor.hu
A legújabb RAPOOL-repcegeneráció a génjeiben hordozza a termésstabilitást.

A repce terméspotenciálja az adott hibridben genetikailag kódolt. Arra kell tehát törekednünk, hogy ebből a lehető legkevesebbet veszítsük el például aszály, viharos szél vagy más, kedvezőtlen környezeti hatások miatt. A RAPOOL szakemberei mára egy sor értékes tulajdonságot sikeresen ötvöztek a legújabb hibridekben, ami lehetővé teszi, hogy szélsőséges időjárás mellett is stabilan nagy hozamot és magas olajtartalmat biztosítsanak a repcét termelőknek.

A tarlórépa sárgaságvírusának (TuYV) ellenálló hibridek hatékonyabban használják fel a rendelkezésükre álló tápanyagot, mint azok, amelyek a vírussal szemben nem rezisztensek. A genetikai tulajdonság kedvező hatása az életerősebb növényekben is megmutatkozik, ami csökkenti a repceállományok környezeti stresszhatásokkal szembeni kitettségét. A tarlórépa sárgaságvírusának ellenálló DYNAMIC, DUKEésKELTOR mellett idén négy új hibridet kínálunk a termelők számára. A BATIS, DUPLO, TEMPOésTEMPTATION hibridek mind rendelkeznek a fent említett rezisztenciagénnel.

A korai érésű BATISkiemelkedő tápanyag-reakciójának köszönheti kiegyensúlyozott termésszínvonalát és rendkívül magas olajtartalmát. Vizsgálataink során a közepes és laza talajokon ért el csúcsterméseket.

 

 

 

 

 

 

Egy másik tulajdonság, a kipergés-ellenállóság rugalmassá teszi a betakarítást, mivel bizonyos fokú védelmet nyújt a környezeti hatások következtében bekövetkező becőfelnyílás ellen. Vizsgálataink szerint egy kipergés-ellenálló hibrid becőjének felnyitásához közel kétszer akkora erőhatásra van szükség, mint egy hagyományos hibrid esetén. Azon termelőknek, akik a repce betakarítását a kalászosok betakarítása után szeretnék elvégezni, érdemes kipergés-ellenálló hibridet választaniuk. A RAPOOL portfóliójából ehhez a DYNAMIC, DUKE, DARIOT és az új DUPLOis rendelkezésükre áll.

Az elmúlt években az aszály országszerte jelentős mértékben csökkentette a repcék terméseredményeit. A RAPOOL nemesítői a számos genetikai tulajdonság beépítése mellett a hibridek morfológiai és élettani folyamatait megfigyelve szelektálják a legújabb hibrideket. A TEMPTATIONa hazai és európai kísérletekben is kiemelkedően szerepelt az elmúlt években. Köszönhető mindez a hosszan elnyúló virágzási idejének, ami átsegíti a tavasszal jelentkező kedvezőtlen időjárási körülményeken.

A vegetáció végéhez közeledve az állományok erős szél hatására megdőlhetnek, ami megnehezíti a betakarítást és terméskieséssel járhat. A TEMPOekkor is állva marad. Átlag feletti állóképességét robusztus szárának köszönheti. Éréskor a hibrid szára kifejezetten egészséges, ellenáll a szklerotínia és verticillium okozta fertőzésekkel szemben. Jól regenerálódik, így kihívásokkal teli termesztési körülmények között is jó teljesítményre képes.

A RAPOOL nemesítési programjaiban a hozam növelése és a termésstabilitás javítása mellett a minőség, azon belül az olajtartalom emelésére is kiemelt figyelmet fordít. Az olajbonifikáció igénybevételével érdemben javulhat a hektáronkénti árbevétel, kedvezőtlen évjárat esetén is kiszámíthatóbb a repce jövedelmezősége. DYNAMIC, DUKE és TEMPTATIONhibridjeink a NÉBIH fajtaminősítő vizsgálatai során kimagasló olajtartalom-eredményeket értek el. A hozam és az olajtartalom adatait figyelembe véve ezek a hibridek hektáronként 61-77 ezer forintosolajprémiumot jelentettek termesztőjüknek az elmúlt két, illetve három gazdasági év átlagában.

Vetőmag-katalógusunk lapozható formában elérhető a képre kattintva.

 

Pálffy András
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

 

 

 

 

 

(x)


NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31