Kukoricából bőséges termésre számíthatunk

Kukoricából bőséges termésre számíthatunk (x)

agrarszektor.hu
Hazánk évtizedek óta meghatározó szereplője a kukoricatermesztő országoknak, bár az utóbbi időben jelentősen megváltoztak a termesztési és értékesítési feltételek is. Új szereplők jelentek meg a piacokon és a klímaváltozás is újabb kihívások elé állítja a magyar gazdálkodókat. A Hungrana Kft. stabil felvásárlópiacot biztosít a termelőknek, hiszen éves szinten közel 1,2 millió tonna kukoricát dolgoz fel Szabadegyházán található üzemében.

Beszélgetés Reng Zoltánnal, a Hungrana Kft. vezérigazgatójával.

Bár itthon nem, de globálisan nagyon jó kilátások vannak arra, hogy a 2021-es évet is a kukoricatermesztés rekordévei között tartsuk majd számon. A feldolgozóipari szereplők számára nagyon fontos, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag rendelkezésre álljon a gyártáshoz. Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó üzeme, a Hungrana Kft. nedves és száraz kukoricát egyaránt vásárol, hiszen az általunk előállított termékek gyártása során szükségünk van nedves kukoricára is.

 
A kukorica ára az elmúlt hónapokban szinte megmagyarázhatatlan magasságokba kúszott, nagyon sok piaci történés befolyásolta az árszintek emelkedését.

Hogy csak párat említsek: Kína "éhsége", a tárolók feltöltése valamint az újonnan létesített több ezer sertéstelep kiszolgálása. Emellett még egy fontos tényezőt emelnék ki, a nyersanyag áremelkedését. A különböző energiahordozók (kőolaj, földgáz) és ipari nyersanyagok (többek között a különböző fémek) ára is rég nem látott mértékben emelkedett. Megfigyelhető tendencia, hogy amennyiben az egyik elem ára emelkedésnek indul, nagy eséllyel húzza a magával egy másik elem árát is. A termények előállítása is nyersanyag és energiaigényes feladat, ráadásul az árut sok esetben nagy távolságokra kell szállítani, melynek költségei szintén beépülnek a termények áraiba - mondja Reng Zoltán.

A hazai feldolgozók jól fedezettek alapanyaggal, a Hungranánál már az új kukorica lekötésén dolgoznak.

Az elmúlt időszak igen költséges kukorica árai minket is érintenek, nem beszélve a takarmánygyártókat, forgalmazókat. A magas alapanyag árszintek magasabb termék árakat vonnak maguk után, melyek végül a végtermékekbe is megmutatkoznak, komoly drágulást hozva az élelmiszerárakban. Ennek hatását már érezhetjük - teszi hozzá Reng Zoltán.
A Hungrana Kft. vezetője szerint azonban a közeljövőben jöhet az árszintek konszolidációja. Talán a nyár végén, amikor már a virágzás hazánkban és Európában is megtörtént, és látszik már a várható termés, kiadják az újabb előjelzéseket, országonkénti várható termés adatokat. Ez adhat a piacoknak egy olyan támaszt, ami az árszinteket lefelé mozgathatja. De természetesen addig még sok víz folyik le a Dunán.

Hazánk komoly sikerekkel büszkélkedhet kukoricatermesztés tekintetében.

A 70-es években sikeres kutatás-fejlesztések és technológiai fejlesztések zajlottak Magyarországon, melynek eredményeképpen hazánk iparszerűen és ezzel együtt nyereségesen termesztette a tengerit, ezzel meghatározó szereppel bírt Európában. Magyarország azóta is jelentős kukoricatermelő, az egyik legnagyobb exportőr az Európai Unióban. A hazai feldolgozás szerkezete azonban megváltozott az elmúlt évtizedekben: a korábban inkább az állattartás takarmányozása céljából termesztett növényt manapság már főleg az ipar dolgozza fel az ország határain belül, és így hozzáadott értékkel kerülhet a piacokra. A megtermelt felesleg pedig a környező országokban kerül értékesítésre. Az igény a hazai kukorica iránt tehát nőtt, ezzel a növekedéssel azonban nem járt együtt a termésnövekedés, legalábbis nem a megfelelő ütemben. A termőterület nagysága változatlan, továbbra is kb. 1 millió hektáron termelünk tengerit, és az elmúlt években mindig rekord vagy rekord közeli éves terméshozammal zártuk az esztendőt.

A világban azonban hatalmas változások mentek végbe - mondja a szakember -, egyre több országban termelnek igen jól és versenyképesen kukoricát, így a magyar gazdáknak már a franciák mellett az ukrán, brazil és akár amerikai termelők is versenytársaivá váltak. A klímaváltozás sem könnyíti meg a gazdálkodók életét, kiszámíthatatlanabbá teszi a mezőgazdasági termelést, a szélsőségesebb időjárás megnehezíti és labilissá teszi a kukoricatermesztés nyereségességét, ezáltal a hosszú távú, potenciális és versenyképes fejlődést. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a klímaváltozás egy nagyon komoly probléma, a növényeket "stresszessé" teszi, ezáltal pedig érzékenyebben lesznek a kórokozókra.

Ami biztos, hogy minőségben, árban és mennyiségben egyaránt fokozódik a verseny. A magyar gazdáknak arra kell felkészülniük, hogy a nagy kukoricatermelő országok egyre több terményt fognak piacra dobni, ezzel pedig kiszoríthatják a magyar tengerit a két évtizede megszerzett piacairól. A fókuszt a hazai gazdálkodóknak az eredményes és fenntartható gazdálkodásra kell helyezniük, ez lehet a jövőben a sikerük kulcsa.

Ehhez nyújt segítséget a nemrég alakult Kukorica Kör Egyesület, melynek egyik megálmodója és egyik alapító tagja a Hungrana Kft. Az egyesület fő célkitűzése a hazai gazdálkodók edukációja és érdekképviselete. A termesztők számára ősszel kiírt termelési verseny a fenntartható gazdálkodást helyezi fókuszba - zárja sorait a vezető.


 

 

 

 

 

 

 

www. hungrana.hu

www.kukoricakor.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13