Kevesebb kukoricát arattunk az idén

Kevesebb kukoricát arattunk az idén (x)

agrarszektor.hu
Az Európai Unió tagállamainak kukoricatermése 2021-ben összességében túlszárnyalja a tavalyi évit, ám hazánkban elmaradás mutatkozik ugyanezen időszak tekintetében, hiszen közel 2 millió tonnával kevesebb került betakarításra idén.

A hazai állattartók és feldolgozóipari szereplők számára a terméshozam mennyisége mellett a gabonapiacok árainak változásain volt a fókusz. Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozója, a Hungrana Kft. számára kiemelten fontos, hogy a gyártás során kizárólag GMO-mentes alapanyagból állítsák elő termékeiket, és hozzáadott értéket teremtve hagyja el országunkat az itthon megtermelt tengeri.

Végéhez közeledik a betakarítás hazánkban, erről számolt be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara november 11.-én készített jelentésében, amely szerint a várható termés mennyisége lényegesen kedvezőbb képet mutat az egy hónappal korábbi előrejelzéshez képest. A betakarítás első felében az akkori adatok alapján csupán 5,5 millió tonna, november közepére már 6,2 millió tonna kukoricatermés volt várható. Az már biztos, hogy az idei termés lényegesen elmarad a tavaly betakarított 8,4 millió tonnától, azonban áruhiányról ez esetben sem beszélhetünk.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója szerint a belföldi felhasználás 4,5 - 4,7 millió tonnás mennyiségét az idei magyarországi termés bőven fedezi, emellett 1,5 millió tonna kukorica kerülhet exportra. Ami viszont befolyással volt a piacra: a betakarítás folyamán a kínálati oldal visszaesett, egyszerűen azt tapasztaltuk, hogy a termelők eladásai visszaestek, így import vásárlásokra kényszerültek a piaci szereplők - teszi hozzá a szakember. Bár pontos statisztika még nem áll rendelkezésre, de piaci információk alapján kijelenthető, hogy az import várható mennyisége akár rekord magas is lehet, hiszen a betakarítás idején szinte az összes szomszédos országból alacsonyabb árakon volt elérhető a kukorica, mint a magyar termés. Pedig ezen esetekben a szállítási költségekkel is kalkulálni kellett. Az Unióban 67,8 millió tonna lett a kukoricatermés, ami közel 3,5 millió tonnával meghaladja a tavalyi év terméshozamát (64,4 millió tonna), ennek okán az EU-ban várhatóan csökkenő importnak lehetünk majd tanúi.

 
A Hungrana Kft. éves szinten közel 1,2 millió tonna kukoricát vásárol és használ fel, melyből az izocukor, különféle alkoholok, keményítők mellett etanolt is gyárt Szabadegyházán található üzemében. A többlábon állás és a széles termékportfolió eredményeképpen a cég továbbra is stabil szereplője a hazai feldolgozóiparnak. Az izocukor hosszú évek, évtizedek óta húzó termékünk, ám a tavalyi évben az egészségügyi alkohol piacán éreztünk hatalmas fellendülést, az idei évben viszont az etanol iránti kereslet nőtt meg (az E10 üzemanyag magyarországi bevezetésével), melynek ára a többi energiahordozó (kőolaj, földgáz) árával együtt mozogva jelentősen emelkedett november folyamán - mondja a vezető. A folyamatosan változó piaci igények, a járvány okozta nehézségek, a klímaváltozás és még sorolhatnám, mind-mind kihívások elé állítja az agrárium résztvevőit, így minket is. Aki versenyben akar maradni, annak a változásokra gyors és hatékony válaszokat kell adnia, innovatív gondolkodással és állandó fejlesztéssel őrizhetjük meg piaci pozíciónkat- teszi hozzá Reng Zoltán.

 

www.hungrana.hu

 

 

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?